Sommerferiens siste morgenkaffe på Strand

Å sitte på verandaen på Strand og drikke en god kopp morgenkaffe, nyte fred og ro, høre på fuglekvitter og humlesus, lyden av en og annen båt som tøffer forbi på fjorden, og sau som breker i det fjerne, er terapi mot høye skuldre og kaotiske tanker.
Denne stunden gir meg ny energi, tankene får flyte fritt og jeg blir veldig kreativ. Og dermed legges det planer, nye prosjekter formes i hodet.
Heldigvis har jeg funnet en som henger seg på mine ville ideer, modifiserer den innafor fornuft og gyver løs. Hva skulle jeg gjort uten Drømmemannen?
Tankene under dagens morgenkaffe vandret tilbake i tid, et tilbakeblikk på hva vi har gjort det siste halvåret.

Det er ikke uten grunn at jeg valgte kaffekopp med Flaggspett. Vi har et par som bor i skogen i utkanten av hagen vår her på Strand. Veldig pen altså.
Det er så mange fuglearter her ute, vi har kommet utav tellinga etterhvert som trekkfuglene kom i vår. Fugleboka ligger klar på bordet, og er flittig i bruk.
Og Gringo elsker å prate med fuglene fra utkikksposten sin i storvinduet.

Det er forresten ikke bare fugler på foringsbrettet hos naboen.
7 rådyr møter daglig opp til lunsj og promenerer videre igjennom hagen vår etter endt måltid. Gringo har mye å holde øye med.
Det er mye snø her på vinteren. Så rådyra setter pris på uteserveringa til naboen.


I løpet av vintermånedene har vi plundret med noen småprosjekt inne.
Gamle furumøbler fra 90-tallet får skinne på nytt med hvit gulvolje.
Er så glad i ekte tremøbler, syns ikke folierte/finerte sponplatemøbler passer så godt på Strand. Og når det er så enkelt som dette å få de mørke furumøblene lyse igjen…Ingen sliping, ingen luting og skumle kjemikalier.


Hverdagene går fort.
Det er om å gjøre å bryte mønsteret litt, finne på noe innimellom som lager gode minner.
En Valentinsdag-shake på Kompis feks.
Så ble det en litt annerledes onsdag.

Eller ta bussen til byen en lørdag i februar for å møte værdens beste Maia og Jan Helge.
Sild og akkevitt og fryktelig mye fliring

Og så har vi Drømmemannen igjen da, som kommer bobler og hjertedonuts på senga på bursdagen min. Og selvfølgelig har han tatt med ei lita skål med puse-godis til Gringo også.
Hjertet mitt smelter

Gringo får bytur han også.
Kakao på Bakklandet, og en fin liten rundtur i Trondheim by

Det er nesten mørkt før vi kommer frem på Strand, når vi kjører etter jobb på fredag. Dette bildet er fra Valsøyfjord tidlig i mars. Tatt i fart igjennom bilvindu.

Men nede ved sjøen trives han ikke.
Gringo er glad i vann osv, men sjøen er for stort, åpent og utrygt. Ingen steder å gjemme seg unna. Her er både Stormåsen og Havørna, og de bør Gringo passe seg for.

Vi rakk en tur på hytta på Oppdal før påske. Her var det mye snø, men akkurat så tettpakket at Gringo holder seg oppå.
Gringo har kontroll på alle forbipasserende.

1.påske på Strand, og Drømmemannen er allerede i gang med det første uteprosjektet
Gringo må få luftegård ute på verandaen, slik at han kan få gå ut og inn slik som hjemme.
Ønsker ikke å slippe han fri her ute heller, selv om det er nesten bilfritt. Her er det mange andre, tøffere puser som bor og det er Havørn som sirkler over hustakene. Dessuten er jeg redd han stikker til skogs og blir borte lenge. Da blir det bare stress å finne han igjen i tide før vi skal dra hjem igjen. Tror også det er lurt å ikke venne han på den friheten, for da kan vi få trøbbel når vi er på tur andre steder der vi er helt avhengige av å ha han i bånd. Men luftegården er svær da, og han har utsikt i alle himmelretninger. Full kontroll.

Og med dette har Gringo offisiellt åpnet Påsken 2024

Gringo er så fasinert over vann, og gjerne det som er på bunnen av en blomstervase. Han gjør alt for å få komme til.
Han har heldigvis ikke satt seg fast enno, men det har blitt en del ødelagte blomster og vaser og mye vann utover bord og gulv.
Og vann som drypper fra bordkanten og ned på gulvet er maks spennende…

Båter er også interessante, og må kontrolleres

Så koselig å få besøk i påska.
Heidi og Kristian setter pris på rykende ferske vafler og lokal pærebrus.
Håper det blir en tradisjon.

Ut på tur i den mosegrodde og uberegnelige steintrappa.
Den er litt skummel når du kommer hit i mørket og skal bære masse ting inn fra bilen. Gelender er bra, men når man bruker alle sine armer til å bære…
Legg merke til omgivelsene på dette bildet, her vil det bli radikale endringer snart

Kos og avkobling

Dompap-par i plommetreet

Et lite hverdagsblinkskudd.
Når moren kommer hjem fra jobb, sitter Gringo alltid klar til å ta imot meg. Enkelte ganger hopper han opp på ryggen min, og blir sittende. Velger å tro det er gjensynsglede

Gringo er der det skjer, og elsker å være med på systua for å hjelpe til.
Ny pute til Strand

Var en tur på BrukOm og fant et søtt lite skap. Det måtte oljes selvfølgelig.
De bildehyllene fra Ikea passa godt med sukkulenter og kjeramikkbilder på

Hjemmehelg og tur til Grønlia i bymarka Trondheim 28.april

Gringo ser Firfisle for første gang.
Ikke noe feil med jaktinstinktet iallefall. Fanga en til slutt, da Firfisla sprang over veien og rett i føttene til Gringo. Gringo stod på den med framlabbene, men da han skulle løfte ene labben for å se så stakk den av, like hel, men sikkert med hjertet i halsen.
Det hadde moren også forsåvidt

Tur til Elgsethytta 4.mai

Tilbake på Strand. Gringo bryr seg ikke så mye om det regner, han er ute i luftegården likevel. Men det er godt å få komme inn å tørke opp

Det er 9.mai og for Drømmemannen og Toillåtkjærringa er det slutt på hvile og idyll på Strand.
Vi har nå starta forberedelsene til det virkelig store prosjektet vårt her ute.
Det første steget er å tømme vedboden for uhorvelige mengder ved. Heldigvis fikk vi stabla det inn i garasjen. Vi har nok ved til flere år framover. Tusen takk pappa Sivert, det er mye varme og omtanke her.

Det blomstrer godt i Mamma Jorids blomsterbed 10.mai

Når Drømmemannen inviterer Toillåtkjærringa med til Kristiansund på tradisjonsmat på Sjøboden, takker man selvsagt ja. Baccalao og Blandabaill

Gringo har lagt sin elsk på denne flate steinen som ligger over veigrøfta. Her må han legge seg neppå hver gang han går den faste turruta si på Strand

Toillåtkjærringa er så gla i våren.
Det spirer og gror, våkner til liv. Alt det man gleder seg til ligger framom en.
Alt er nytt og ubrukt ennå.

Hurra for 17.mai!

Gringo liker ikke reker, han kommer bare bort for å lukte på. Han spiser kun pusemat, vil ikke ha noe annet

Gringo har fått sine egne bobler han feirer med.
Her er han på fylla med Kattemynteplanten sin

Det er her vi kommer til sakens kjerne. Årets store prosjekt.
Det urstygge, svaiende, skakke, råtne og dominerende vedskjulet på høye heler må rives. Her har toget for oppussing og vedlikehold gått for flere årtier siden.
Den er bygget med underdimensjonerte bærende materialer i utgangspunktet. Og pilarene under har mista balansen. De ble stabilisert ved hjelp av stålstag boret fast i fjellet under en gang i tiden, men all annen bærende konstruksjon har sviktet underveis. Nå truer den med å velte seg utover den lille boden nedenfor, og det føles ut som man er på sjøen når man går på golvet der inne. Redd for å trå igjennom.
Ikke har vi bruk for den store boden heller, det er mer enn nok plass i garasjen til å stable veden vår. Siden vi bruker stedet som fritidsbolig har vi mer enn nok lagerplass i garasjen og i den lille boden. Mulig behovet hadde vært annerledes om man hadde bodd her fast.

Men det er ikke bare bare å rive vedskjulet.
Vi er skeptisk til hvor mye vi kan ødelegge det før det kollapser helt. Vi ønsker ikke å ødelegge oss på jobben, og vi vil gjerne skåne den lille boden rett nedenfor.
Vi har tenkt mange tanker rundt dette, og grua oss skikkelig, men vi må bare sette igang.
Vi starter forsiktig, og føler oss litt fram.

Vi bestemmer oss for å la den gamle stabelen med grovt materiale ligge til vi har revet ferdig. Tror den stabiliserer litt.
Og vi er veldig sikre på at vi ikke skal klatre opp på taket for å rive av takplatene.
Brekkjern og gardintrapp fra innsida blir løsninga. Heldigvis er platene fryktelig tynne og lette å rive av takspikern. Ikke god arbeidsstilling å stå slik å jobbe med hendene over hodet, men det går. Man lærer seg smarte metoder underveis og kommer i flyten.

Bordkledningen var festa skikkelig med mange, svære rustne spiker. Pill råttent alt sammen.

Så langt kommer vi før vi må reise hjem til jobb og hverdag.
En rekker ikke mye på 2 dager. Men vi bestemmer oss for å låne oss litt mer skikkelig verktøy til neste gang. Bajonettsaga vi har var for spinkel. Og vi må planlegge litt mer på hvordan vi skal komme til og få løsnet de siste takplatene. Gulvet under der er skikkelig dårlig, og gardintrappa er veldig ustødig der.

Så kommer den nye plenklippern i posten, og det var jammen meg på tide. Plena har vokst helt villt mye denne våren.
Jeg ønska meg en batteridrevet superklipper med framdrift, og denne har kommet ut best i test og hadde en grei pris. Kjøpt på komplett.no
Så slipper vi å kjøre rundt med bensinkanne i el-bilene våre, blir kvalm av lukta. Og så er den meget stillegående.
Stort batteri, med kort ladetid. Fungerer utmerket til vårt bruk. Vi har mye plen på flere nivåer, med en bilvei imellom, så robotklipper har ikke vært et godt alternativ. Dessuten er det ganske bratt enkelte steder.

Gringo har havna uttpå igjen. Dagfylla i helga også

Med sterkere verktøy går det radig. Vi deler opp veggene og takstolene i seksjoner og sager kontollert ned. Veggen mot den litte boden har vi festet med tau i bilens hengerfeste. Veggen er veldig topptung og ustabil, og vi er redd den velter utover.

Tabbe!!! Her skulle jeg filme at Drømmemannen trekker ned den siste veggen. Trykka på feil knapp jeg da vettu. Men selve rivinga gikk heldigvis helt etter planen.

Rivinga av selve vedskjulet ble en suksess.
Alle våre bekymringer ble ingenting av.
Vi klarte det uten skader på oss selv eller nærliggende bygg.
Etter å ha partert den siste veggen, står kun gulvet og søylene/pilarene att.

Men det svaiende golvet var ikke medgjørlig da vi skulle starte rivinga av det.
Plankelaget var dekt med tynne sponplater som var nitidig stifta fast i underlaget. Da vi prøvde å bryte det opp med brekkjernet smuldra det bare opp. Bajonettsaga fikk vi ikke brukt pga søylene og de tykke bjelkene under plankelaget.
Vi var nødt til å legge en ny plan.
Og vi måtte finne en løsning på hvordan vi skulle få kjørt bort den store haugen med råtten, demontert vedskjul. Noen ganger skulle man ha hatt en traktor med henger.

Mens vi legger en ny slagplan for å få plukka ned gulvet på Strand, går vi en ny tur i Bymarka Trondheim.
Denne gangen til Lavollen.
Og her venter en rar opplevelse. Vi trodde vi skulle få se geiter som nylig var sluppet ut på beite, men neida.
Midt på tunet spankulerte det en Røy (høna til Tiuren). Den gikk imellom folkegruppene og familiene der, og straks det kom nye folk, gikk hun og møtte dem også. Hun kom så nærme at vi fikk studert henne nøye, og hun godtok at man klappet henne. Noen strakk ut vingene hennes for å se om hun var skadd, men ingenting tyda på det.
Gringo var utav vogna si og gikk litt rundt benken da vi drakk kakao, han fikk våtmat og kos som vi pleier når vi er på tur. Men da Røya nærma seg, syns han at det var best å hoppe oppi vogna igjen. Stor fugl er ikke noe særlig stas altså
Toillhøn si æ bærre.

Nei, da er det bedre å slappe av i vasken på Strand syns Gringo.

Vi skriver 16.juni og kun pilarene står igjen.
Etter ei uke med regn, ble platene på gulvet såpass møre at vi fikk løsna dem fra plankelaget. Litt som å skrelle appelsin og prøve å få til den største sammenhengende skallbiten,
Nå må vi begynne å legge en plan på hva vi skal gjøre med dette området der vedskjulet har stått.
Jeg ønsker meg IKKE mer plen, men heller en trygg trapp, både sommer og vinter. Gjerne med en platting og noen blomsterkasser, sittebenk osv. Et trivelig og lunt uterom.
Området er stort og bratt, er fullt av gjørme, ugress og ei steinur/fylling bak.
Og hvordan skal vi få fjerna pilarene?

Vi trenger en pause. Vi er slitne etter intens riving og tenking og bekymringer. Vi pakker kofferten og tar ei uke på Sardinia. Gringo skal for første gang bo på hotell uten moren og far.

Gringo skal på Malvik kattehotell Den høye Hale. Der får han eget rom med utsikt, tilgang til fellesrom og 3 store luftegårder. Det blir veldig spennende å se hvordan han oppfører seg mot de andre kattene, om han blir så han trives. Vi har prata med hun som eier og driver kattehotellet, og vi har lest anmeldelser og sett bilder av de som har vært her tidligere. Så vi er ganske trygge på at Gringo er i beste hender, at det blir en god erfaring å ta med seg videre.
Men det er Litjguten vår da.
Skal tro hva han tenker når vi kjører han dit og bare forlater han der med bare ukjente folk, andre katter, og helt nytt sted. Blir det sånn at han savner moren og far på natta? Eller er vi glemt så snart vi går ut døra?
Mammahjertet er litt sårt

Heldigvis får vi jevnlige oppdateringer og bilder fra den Høye hale.
Gringo brukte litt tid på å venne seg på sin nye tilværelse. Han sørget litt i starten, og var meget skeptisk til sitt nye hjem.
Hotellpersonalet har tatt seg godt av han og gitt han mye kos, og etterhvert ble hotellet en bra plass å være. Han var snill mot de andre kattene og fikk gå fritt rundt omkring. Etterhvert flytta han på egen hånd inn på et familierom der det bodde flere katter sammen som allerede var samboere hjemme.
Her er et bilde fra dette rommet.
Driveren av kattehotellet sa han var den største katta på hotellet, men også den mest forsiktige, og bare snill.

Drømmemannen og Toillåtkjærringa dro med fly fra Gardemoen til Alghero på Sardinia.
Vi kjørte bil ned til Gardermoen, overnattet på hotell og tok flyet som gikk kl 07.00. Parkering var forhåndsbestilt, og bare 2 minutter å gå unna Terminalen.

Det var ikke stappfullt av turister i Alghero da vi ankom. Mulig det var veldig tidlig i sesongen.
Det var godt å slippe å stå i kø alle steder. Og vi fikk plass på alle restauranter vi møtte opp på.
Vi er vel ikke veldig god på stappfulle bygater og partyturisme. Vi skulle bare koble av og nyte god mat og god drikke i vakre omgivelser. Bare kose oss sammen.

Men det var veldig rart å reise på tur uten Gringo da, Han bruker å være med på uterestauranter i trilla si, plassert mellom oss ved bordet.
Men det hadde nok blitt for varmt.
Og vi ønsker ikke å ha han med på fly.
Men det var lokale puser overalt.
Denne hadde fast plass på det ene torget i gamlebyen.
Var ikke interessert i kontakt med folk, ville bare slappe av der. Men reagerte kjapt med høy rygg og oppblåst, struttende pels da det kom hunder for nærme.
Liten men knalltøff

Gamlebyen i Alghero minte oss mye om Visby på Gotland. En forvarsmur rundt byen mot trusler fra havet, smale smug med brostein, murhus og masse små fortausrestauranter.
Skarven som satt og sola seg på fjærasteinene, og masse små katolske kirker og klokketårn.


Her er det mye historie fra steinalder, gjennom romertiden, det bysantiske riket, middelalder og verdenskriger.
Fisk og sjømat er på øverst på alle menyer. Men også ost, øl, vin og landbruksvarer er de selvforsynte med

Toillåtkjærringa er vel det man kan kalle matnysgjerrig.
Elsker å smake på all slags mat. Og søker alltid lokale tradisjonsretter, det som er typisk for stedet man besøker.
Sardinia var full av tradisjonsmat, og de er stolte av det.
Her på øya produseres og dyrkes det fantastisk mat og råvarer.
Spekemat, sjømat, fisk, tomater, ost, øl, vin, bobler, kjøtt fra både storfe, svin og sau. En lokal variant av pasta, som var formet som små kuler. Og det flatbrødet…..
Og jeg fikk servert hvitvin som smakte rødvin. Hadde jeg hatt bind for øynene hadde ingen klart å overbevise meg om at vinen var hvit. Merkelig, overraskende og nydelig på smak.
Absolutt en smaksopplevelse rikere.

I havna lå det masse ulike båter, alt fra superyachter, seilbåter, små utleieribber, gamle husbåter, båter som frakter turister rundt på delfinsafari, bortgjemte strandperler, undersjøiske grotter og til fyrtårn, og gode gamle fiskebåter. Vi var aldri så tidlig oppe at vi så fiskerne kom inn fra havet med fangsten på tidligmorgenen, men det satt en og annen fisker og rensa og reparerte garn da vi gikk forbi.
Men vi var innom fiskemarkedet, og det var rikholdig. Mye rar fisk jeg ikke har sett før iallefall. Og masse blekksprut.
Nå er vi vel ikke veldig interessert i båt, utover det å beundre utseende, størrelse og tekniske installasjoner, men prøver å finne hverdagsøyboeren, de lokale. Føle litt på hvordan det virkelige livet her er.

Det var veldig frodig her, kanskje fordi det var tidlig på sommeren ennå. Og det er nok fuktigere luft her ute i havet enn på fastlandet.

En halvliter med havutsikt, servert på Italienske flis

Det er ikke bare Gringo som ligger på bordet…

Nede ved enden på bymuren, rett ved havna gikk vi oss på et hospits for eierløse katter. Der fikk de tak over hodet, rent vann og kattemat. Så litt ut som det var spesielt egnet for kattemammaer med kattunger.
Ikke greit å være husløs pus, men her får de et lite pusterom.
Håper noen tok seg av dem slik at de ble kastrerte og fikk vaksiner.
Så søte pusonger

Hotellet vårt lå på stranda, og 1,6 km fra gamlebyen.
Stranda var superfin, men det lukta fis.
Vannet var veldig klårt og rent, ingen tarmbakterier osv.
Vi fant ut at det var en spesiell type alger som spiste bakterier som var skyld i lukta av svovel.
Vi bada og koste oss på stranda vi, men har ikke tålmodighet til å ligge i ro på ei solseng i flere dager på stranda uten noe aktivitet. Så vi var ofte ute og gikk langs strandpromenaden inn til gamlebyen.

De beste restaurantene lå i nærheten av hotellet vårt, nede ved stranda.
Vi brukte google og fant de høyest rangerte restaurantene der. Og det stemte godt med vår smak.
Vi sitter igjen med en positiv opplevelse av spesielt folket. Servicen er ekte og faktabasert, utført med stolthet. Ingen overdreven, pågående og overflatisk service. Ofte er det sterke, stolte kvinner som driver forretningen.
Og det som overrasker oss mest er hvor lavmelte og rolige og ordentlige folkene her er. Vi trodde Italienere var et litt støyende og bråkete folk.
Men de er veldig engasjerte i fotball. Alle restauranter og serveringsplasser hadde en storskjerm med fotball-EM. Og det hørtes, men det skulle bare mangle.
Vi ser hvor viktig familie er her, og de samles alle sammen rundt matbordet og spiser masse og lenge.
På restaurantene vi var på fantes det nesten bare langbord, iallefall inne. Vi satt oftest på uteserveringa, og følte på den gode stemninga innenfra.
Gelato (Italiensk is) derimot, er fryktelig oppskrytt. Vi liker norsk fløteis bedre.
Is passer ikke i det hele tatt i 30 graders varme, den renner bare bort før du rekker å spise den.
Gelato smelter til sukkerlake, norsk fløteis smelter til fløtebasert vaniljesaus.

Alltid båter å se der ute på havet

Her blir solnedgangen «spist opp» av havdisen. Ganske spesielt. Men husk vi er på ei øy midt ute på havet

Borte bra, hjemme best. Det syns både Gringo og vi.
Gjensynsgleden var stor da vi hentet Litjguten vår på Den Høye Hale.
Han satt ute i luftegården da vi kom, og kjente straks igjen stemmene våre før vi rakk å komme inn til resepsjonen. Vi så han ikke, men hørte han mjaua på oss. Og dermed satte de andre kattene i gang også. Det var som de sang: «Gringo blir henta, Gringo blir henta». Akkurat som i barnehagen.
Da vi kom inn, kom han stormende.
Det tok litt tid etter vi kom hjem før han fikk fordøyd alle sine opplevelser. Han var ekstemt stressa, og så ut som om han lette etter de nye kattvennene sine. Han hadde store problemer med å falle til ro, og da han la seg på sofaen tok det ikke lang tid før han bråvåkna og måtte få bekreftelse på at vi var der og at han var hjemme igjen.
Men etter noen dager kom han inn i hverdagsrutinene igjen og ble den samle gamle gode gutten vår.
Tror nok at han har hatt det kjempefint på sin sommerferie, og at han har vokst på opplevelsen. Ser han oppfører seg helt annerledes i møte med andre katter nå, og setter mer pris på kosestunder.
Vi velger Den Høye Hale neste gang også, og vil på det varmeste anbefale det til andre puser.

Men så var det den svære stabelen med demontert vedskjul på Strand da.
Gringo fikk litt kvalitetstid med kattemynten sin, mens Drømmemannen og Toillåtkjærringa kjørte 4 bilhengerlass til reMidt på Liabøen. Det var lørdag og åpningstia var 9-14. Første lass ble levert kl 9.10, det siste kl 13.10
Jepp, det var en bråstart på hyttelivet etter sol og strand på Sardinia.
Men nå var den bekymringen også borte.

Drømmemannen er så glad i rips med vaniljesaus, og så har det seg sånn at vi har et svært ripsbærtre i hagen på Strand. Ripsa var modne, og da måtte vi plukke og renske da, så vi kom bærtrosten i forkjøpet.
Det var litt koselig og sitte ute og renske rips, ikke sant Drømmemannen min?
Kommer du på besøk kan du risikere å få servert rips med vaniljesaus, vi har fryseren full

Sommeridyll på Strand

Det er 19.juli og vi starter sommerferien vår på Strand.
Vi har planer om å bruke deler av de tre ukene til å jobbe med å bygge ny trapp osv der vedskjulet sto, men har også lyst til å kjøre en tur til Ålesund og omegn med hotell overnatting. Denne gangen skal Gringo få være med. Og kanskje, hvis været tillater det, tar vi en fjelltur i Grimsdalen på Dovrefjell. Der er det fin sætervei å trille på, og passer godt for vår lille familie. Alt utstyr er med, slik at vi slipper å kjøre hjemom for å hente.
Mulig Gringo er i ferd med å utvikle et rusproblem… han er allerede i gang fra fredag kveld.

Heldigvis har vi en trelastbutikk på Vågland, Byggtorget Rolf Maridal, som også leverer på rett på tomta. Konkurransedyktige priser, bra kvalitet, super service og ca kr 320,- i frakt.
Det lasset der hadde blitt mange turer med bilhenger tur/retur Obsbygg på Tiller.
Og det er kjekt å handle lokalt, regner med dette ikke er nok så vi må nok bestille et lass til.

Vi er i gang med den mer konstruktive delen av prosjektet. Drømmemannen snekrer på oppdrag fra Toillåtkjærringa, og kommer med særdeles fornuftige innspill og rettinger på Toillåtkjærringas ville ideer. Drømmemannen er amatørsnekker, men har ganske god erfaring med ulike plattinger. Og sjøl om Toillåtkjærringa er fryktelig vanskelig å overbevise om at andre løsninger enn det hun har tenkt, kan vel så smarte, så har ho forstått at det er lurt å lytte til gode råd fra Drømmemannen, i allefall innimellom.
Første del av jobben er hvordan komme seg til den lille boden i bare sokkelesten.
Vi bygger en platting, selvsagt, mellom terrassen og boden. Ett nivå opp i høyde i forhold til dagens steinheller, men mer riktig i forhold til inngangen til boden, og terrenget forøvrig. Bare vent og se.

Ramme først, og «spikerslag» og så ugressduk under terassefjølene.
På høyre side skråskjærer vi platten, og lager trapp ned mot hagen bak huset. Der ripsbærtreet bor vettu. Til venstre blir det grusgang og platting og trapp videre.

Se her da, verdens beste Mamma har strikka pute til oss.

Og hvor går veien videre fra her?
Toillåtkjærringa liker å planlegge og tegne arbeidstegninger for å fortelle hvordan hun ser det for seg det skal bli, Drømmemannen sier det ikke går an her. Vi må se på terrenget og bygge ut fra det, sier han. Og da blir det en del diskusjoner da, og selv om vi mener det samme er det ikke alltid like enkelt å formidle akkurat det. Men Drømmemannen er supertålmodig, tar alle mine ideer seriøst og forklarer veldig godt hvorfor ting må gjøres på en annen måte. Ofte er det Toillåtkjærringa som er bekymra for at ting ikke blir solid nok, stødig nok eller nøye nok, og da forklarer Drømmemannen tålmodig at jo da, dette holder i massevis, det vet jeg. Det her ligger i ro, det sklir ingensteder, belastningen er ikke den vegen, men nedover. Her står det på fjellet. Alt dette tilsammen låser det av og gjør det stødig og sikkert. Og Toillåtkjærringa ser jo at Drømmemannen har rett. Men innimellom hender det at Toillåtkjærringa kan bidra med ei bedre løsning hun også,
Drømmemannen er alltid raus og sier at dette får vi til sammen.

Denne plattingen er vel egentlig ikke en del av trappa ned fra parkeringsplassen, men mer en platt i stedet for ingenting der.
Vi tenker å bygge starten på selve trapp opp ett nivå til venstre for denne, men hadde vi strekt den helt ned til lilleboden hadde den blitt så veldig høy og ruvende. Den hadde kommet langt opp på veggen til lilleboden, og det hadde blitt litt rart.
Plattingen her forankrer vi i fundamentet til lilleboden, og da kan vi bygge videre på denne. Lilleboden er støpt fast solid rett på fjellet her, så den tåler masse.
Mulig vi kan få til en koselig liten sitteplass her mot lillebodveggen?

Vi blir enige om hvor lang, høy og bred platten skal være.
Vi famler oss litt frem, diskuterer og blir enige. Noen ganger oppdager vi feil og må ta opp igjen og starte på nytt.
Men det går sakte men sikkert framover.
Vi innser vel allerede her at dette kan ta tid.

Vi er stort sett heldige med været, men plages med klegg og knott.
Vi fikk skikkelig gjennomgå da vi skulle bryte opp pilarene, og bære dem opp fra gjørmehullet og opp på parkeringsplassen.
Fikk lånt oss ei skikkelig vinkelsliper, slik at vi fikk kutta stålstagene, så det gikk nogenlunde greit.
Toillåtkjærringa ble litt engstelig da det kom litt røyk opp fra bakken, så da tok hun vannkannen og dynka bakken med vann, bare for å være sikker.
De pilarene var så uhåndterlige og tunge, og det var så sleipt og glatt der i gjørma, men samtidig var vi dritsure på grunn av alle kleggbitta, så vi løfta dem opp på ren trass.
Fy faan for noe dritt. Klægghelvett!

Det er mye god motivasjon i lokal, iskald pærebrus.
Vi fortsetter til neste nivå og hovedplattingen. Det er her selve trappa starter.

De hullene der er det mange som har undret seg over. Vi skal bygge bunn i dem, legge på grusarmeringsmatter og fylle de med grus. Dette for å unngå å skli på superglatt treplatting i vinter. Bare vent så skal du få se hvordan vi gjør det.

Plutselig er vi i gang med første trappetrinn.
Og se, det passer akkurat å sitte ved lillebod-veggen uten å stange hodet i takrenna. Perfekt!
Men vi må gjøre noe for å skjule den steinfyllinga i bakgunnen.
Da Toillåtkjærringa satt hjemme og tegnet ideer, hadde hun en plan om å putte inn noe mer stein, plante noen stenbedsplanter og legge inn ledlys.
Men når vi ser steinura i virkeligheten, så ser vi at den er bare ei stygg fylling.
Dessuten bor det to padder inni der, og de vil vi ikke ødelegge hjemmet til

Vi er alle slitne når kvelden kommer, men ved godt mot.

Andre trinn i trappa, og vi har et stykke igjen til vi når opp på toppen.
Her må vi holde tunga bent i munnen.
Hvor mange trappetrinn trenger vi før vi når bort til kanten av toppen, og stemmer da høyden med terrenget der oppe?
Vi vil jo at trappetrinnene skal være nogenlunde like både i steghøyde og dybde. Her blir trappa virkelig til underveis, og det blir mer prøving og feiling, og mye tenking. Vi er langt fra proffe på dette.
Vi står og sklir fremdeles rundt i gjørme, og kleggen elsker oss. Dessuten er vi snart tomme for skruer.

Da passa det veldig godt med besøk. Datter Heidi og Svigersønn Kristian var ikke tunge å be med på en tur på Biltema og Obs bygg i Kristiansund.
Vi hadde lenge tenkt å kjøre runden til Kristiansund via Tustna, og nå var tiden inne for litt sightseeing. Vi tok lilleferga fra Hendset til Arasvika, og kjørte over Ertsvågøya og gjennom Tustna. Bildene over er fra ferga Tømmervåg til Seivika.
Det var så fint der ute, masse holmer og små øyer utover mot havet, små fiskevær og fyrlykter.
Neste gang må vi besøke Smøla også.

Samme sted, samme motiv, 14 års mellomrom. Klippfiskkjærringa.
Enn det, at det er 14 år siden vi var i Kristiansund for å se på Kaptein Sabeltann da han var på miniturne her i forbindelse med åpninga av Atlanterhavsbadet.

Gutan på kaia

Da har fylt på med både terasseskruer og større skruer til ramma og bæringa. Ingen grunn til å stoppe opp

Fire trinn opp og vi har ennå ikke kommet oss borttil kanten på toppen. Og hvordan skal vi sikre selve kanten slik at den fyllinga ikke sklir ut.

Det finnes ikke en eneste god arbeidsstilling oppe i trappa. Det eneste positive er at vi har kommet så langt at vi slipper å skli rundt i gjørma. Og når det er overskya og litt regn er kleggen borte…..men knotten derimot…

Gringo har vært veldig tålmodig lenge, han er ute i luftegården sin mens vi jobber med prosjektet vårt.
Han mjauer på oss innimellom for å få kontakt, og vi har dårlig samvittighet for en litt forsømt pus.
Prøver å få til en spasertur til kvelds, etter at varmen har gitt seg litt.
Vi har godt av å strekke litt på bena alle sammen

Ny, kreativ liggestilling

30.juli Får vi en ny leveranse av materialer. Vi er tomme for terrassefjøler, og har med det samme bestilt spiler og konstruksjonsvirke for å bygge blomsterkasser. Vi har også bestemt oss for å skjule steinura, heretter kalt Paddeborg, med en spilevegg.

Vi kom til topps med riktig høyde og med en platting øverst som går ut fra terrenget og dekker avstanden fram til øverste trappetrinn. Den er festa godt innpå terrenget oppe ved parkeringa og avlaster presset på selve kanten slik at den ikke glir ut

Og vi er i gang med bakveggen og rammeverket til blomsterkassene.
Men hva gjør vi med avstanden mellom veggen og toppen av Paddeborg. Der kan man falle nedi

Spiler er gøy.
Det går ganske radig å få laget blomsterkassene og spileveggen bak. Vi avpasser høyden og lengden på kassene med trappa og plattingene, og bruker ei eikelist som vi legger mellom spilene for å få riktig avstand hele veien.
Vi har planer om en sittebenk mot veggen av lilleboden, og ønsker at sittebenken og den nederste blomsterkassen skal ha samme høyde.
Vi tar mål av hagestolene for å finne passende sittehøyde.
Blomsterkassene er 50 cm dype ut fra veggen. Det var et poeng å ha de så store som mulig for at ikke frosten skal ta knekken på plantene.

Vi har bestemt oss for å legge tak over Paddeborg, men er fortsatt i tenkefasen på hvordan vi skal gjøre det uten at Paddeborg kollapser. Det må også være så solid og stødig at man kan gå på taket

Drømmemannen foreslår at Toillåtkjærringa og Litjguten går tur mens han bygger sittebenk.
Det klarer han uten hjelp påstår han, og så får vi en liten pause for å tenke på hvordan vi skal konstruere taket over Paddeborg

Drømmemannen altså.
Han var ferdig med sittebenken da vi kom tilbake fra tur. Og den ble helt som jeg hadde håpet.
Toillåtkjærringa hadde allerede kjøpt puter og var snar til å finne de fram, sammen med ei gammel lykt og noen telys.
Ble ikke det et litt koselig hjørne?

Det hjalp med en liten tenkepause, for nå har vi det klart med taket over Paddeborg.
Her ser du tydelig avstanden som vi var nødt til å dekke over

Paddene våre har fremdeles masse muligheter til å komme seg både inn og ut av Paddeborg, både nedover på siden mot hagen og under platten vi har bygget.

Prosjektkontolløren er på inspeksjon.
Ser ut som om det er godkjent

Denne har jeg ikke sett før.
Ca 5 cm lang og skikkelig svimete. Spørs om han hadde vært bortpå kattemynten til Gringo.

Her er vi i gang med Toillåtkjærringas ville ideer.
Hvordan lage ei sklisikker tretrapp.
Veldig inspirert av tv-programmet Tid for Hage på TV2, der de laget grusganger i en hage. Grusen ble stabilisert av en slags matte med små rom og fiberduk i bunn. Matten gjør at grusen holder seg der den skal være, og du kan gå i grusen uten å synke ned i den. Du kan tilogmed kjøre rullestol på grusen uten problemer.
På Tid for Hage laget de riktignok grusganger i plena, men Toillåtkjærringa mener det er mulig å videreføre dette til platting og trappetrinn også.
Selvfølgelig har de ikke slike matter på butikkene i Trondheim, så vi måtte bestille på nett.
Kastanjehagen.no hadde slike som ble brukt i Tid for Hjem.
Vi integrerer en boks/kasse i plattingen, med en slags sengebunn. Viktig med mål som stemmer med lengde og bredde på mattene.
Selve matta er 2 cm høy, og det er anbefalt et topplag med grus som ligger ca 1-1,5 cm over matta. Så da måtte vi beregne ut fra dette hvor vi skulle plassere bunnen.
I tillegg bør det være en liten avstand mellom fjølene for drenering av vann, men ikke så stort at grusen stikker seg igjennom duken i bunn og ut under platten.
Vi trenger ingen lekkasje av grus, kun at det ikke blir stående vann i bunnen av kassen.

Her er matta. De finnes i ulike dimensjoner. Vi valgte den som er 2 cm høy. Perfekt til vårt bruk. Den som er 3 cm dyp tåler at du kjører lastebil på den når den er fylt med grus, men vi skulle bare gå på deni. Mattene tåler -30 grader. Selve rommene er laget av et plastmateriale, og det er enkelt å tilpasse størrelsen ved å skjære med en skarp tapetkniv. Duken er solid limt fast i plastrommene
Våre matter er 80 cm x 120 cm

Jammen meg ser det til å funke gitt. Må innrømme at vi var veldig spente på dette.

I utgangspunktet planla vi å bruke elvegrus eller lignende. Det er jo det de bruker i alle slike hageprogrammer. Men det var ikke enkelt å få tak i her på Vågland. Vi kunne dra inn til Kristiansund på Byggmakker og kjøpe 20 kg-sekker til kr 169,- men vi droppa det.
Vi kunne selvsagt ha plukka stein i fjæra, men da har vi vært nødt til å sortere ut riktig størrelse på grusen. Den skulle være 8-16 mm.
Vi sto fast en stund, men plutselig tenkte Toillåtkjærringa, hvorfor ikke bare bruke vanlig hagesingel. Den er kanskje enda sikrere mot å skli på pga de kvasse kantene.
Så da avtalte vi med det lokale pukkverket å komme å plukke singel i ikea-bager. Så mye vi ville ha. Bare vipps meg kr 200,-du, sa daglig leder.
Så da løste det seg også

Elvegrus er veldig pent, men hagesingel er vel ikke så verst det heller?
Nå har vi i allefall stein som naturlig finnes på plassen her.

Det er ikke å anbefale å slippe Toillåtkjærringa løs på Jula på egen hånd. Iallefall ikke når det er salg.
Det ender som regel opp med ville ideer og pussige kjøp.
Denne gangen var det denne solcellelykta som trigget redesign-genet til Toillåtkjærringa

Syntes ikke det passa med svarte plastledninger på lampeskjermen, så da fjerna vi dem. Så også at det var en genial og enkel festemåte for tråden inni der, så da var det bare å surre på hamptråd i stedet. Det hadde vi jo liggende klar i lilleboden allerede.

Skal vi se…hvorfor måtte vi til Kristiansund igjen?
Jo! Vi var tom for stifter til stiftemaskina. Fester ugressduken vettu.
Og vi mangla masse hagejord for å ha i de nye blomsterkassene, og litt belysning for å gjøre det koselig borti nytrappa. Og kanskje noen blomsterkrukker for å markere kanten på Paddeborgtaket.
Ville ikke ha flere blomsterkasser, måtte bryte litt så det ikke bel for mye spiler.

Så vi tømte beholdninga for plantejord samt restbeholdninga av blomsterkrukker på Obs bygg, og kjørte til Plantasjen for å fylle resten av bilen med jord. Jula hadde utebelysningen, og Biltema hadde riktige stifter.
Og så ble det en Dagens Lapskaus på Fjordkroa på Aspøya mens vi lada bil

Rydder litt i Gamle blomsterbed og deler av noen rotknoller for å flytte planter opp i de nye kassene. Tenkte ikke å kjøpe noe nytt, for vi har allerede massevis av planter. Men må se det litt an etterhvert, men har flytta noen allerede.
Blomsterkrukkene er boret hull i bunn for drenering, skrudd fast i platten for at de ikke skal blåse bort, og har fått et lag med grus i bunn.

Solcellelamper fra Jula. Har plukket av dem foten som skal stikkes i jorda, og skrudd dem fast til toppen av veggen. Sammen med blomsterkrukkene markerer de kanten av Paddeborgtaket

Grusgangen mellom plattingene er ferdigstilt, også med samme type grusstabiliserend matter under.

Og slik ble den nye trappenedgangen til hagen bak huset, der ripsbærtreet bor. Skiferhellene vi grov opp da vi anla grusgangen fikk nytt liv som tråkkheller fra trappa og ned i hagen.

Kontolløren er ute på siste inpeksjonsrunde, og godkjenner herved prosjektet

Før og etter-bilde.
Ganske stor endring.
Fyflate for et voldsomt prosjekt.
Det har tatt nesten alle våre fridager siden 18.mai, 3 uker av sommerferien. Det ble ikke tid til hverken fjelltur eller biltur til Ålesund
4 biltilhengerlass med demontert vedskjul
Nesten 1 kilometer med treverk
3000 skruer
50 meter ugressduk
1360 liter plantejord
10 stk Ecco gravel grusarmeringsmatter
0,4 kubikk singel sjølplukk
1,5 liter ublanda appelsinsaft
1,5 liter ublanda husholdningssaft
Vi er dritslitne og maroder i kroppene våre.
Noen knott og kleggstikk er godt vedlikeholdt og klør fortsatt intenst ennå.
Men vi er superfornøyd med resultatet, og veldig stolte over å ha klart det.
Nå blir det bare kos framover.

Litt bustete og sliten

Du verden for ei arbeidsøkt vi har hatt den siste halvannen uka!
Beiskosten min har virkelig fått kjørt seg, og er et godt bilde på hvordan vi føler oss nå.
Vi har beisa huset og alt det vi bygde i fjor.

Vi starta med veggen mot veien.
Hagleskurene gikk, men vi beisa på trass.
Jeg orka ikke gå og grue meg til denne jobben lenger, så vi tok sjansen på at veggen var tørr nok.

Og visst var veggen tørr. Knusktørr faktisk!
Skulle vært behandlet for mange år siden. Skikkelig solbrent og oppsprukket.
Gjett om panelet jubla da det endelig fikk fuktighetskrem og solbeskyttelse igjen.

Papphuset til Gringo beisa vi ikke da.
Lille babyen vår fikk ikke så mye oppmerksomhet under beiseperioden, og det har mor litt dårlig samvittighet for.
Men vi fikk kosa ekstra mye veldig tidlig på morgenkvisten vi da, fra kl 04.00 og utover. Skikkelig kosemose og hardkos. Ingen mulighet for å få sove til kl 8 når man har et understimulert barn i huset, med fri tilgang til soverommet vårt.
Men han er veldig god da.

Ryggen til mor har blitt en ny favorittplass

Og det er helt greit å få sitte på opp trappa også.
Avstigning høyre side på perrong spisebordet.

Så fikk vi endelig lånt oss en tilhengerlift.
Leide den likegodt hele langhelga, fra onsdag til tirsdag. Så fikk 2 av naboene lånt den også.

Ganske grei utsikt fra kurven på liften

Jeg hadde aldri brukt lift før, så litt famling ble det i starten. Men etterhvert fant jeg utav det. Ikke vanskelig i det hele tatt, men mye mer vinglete enn jeg hadde sett for meg.

Jeg tror nok at vi leide en litt for liten lift.
Vi feilberegna litt med tanke på rekkevidde, for vi fikk ikke plassert den helt inntil veggen og brukte litt av lengden/høyden til liften for å komme borttil veggen.
Men ingen av oss har BE-lappen, så vi var avhengig av å låne en lift som ikke veide mer enn det vi fikk lov å kjøre på vanlig bil-lappen.
Så da ble det denne, som kunne løfte oss 9,7 meter opp.
Og dermed måtte vi strekke den ut maksimalt for å nå opp, og da ble den skikkelig vinglete.
Særlig under manøvrering. Jeg var nødt til å sette malebøtta ned på golvet i kurva når jeg skulle justere liften nedover, for da gjorde den et rykk på en halvmeter i gangen, og malebøtta hadde nok hoppet av kroken sin.
Fy flate så ekkelt det var!
Men selve beisinga gikk greit.

For å komme til høyest oppe i mønet måtte vi bruke forlengerskaft på kosten.

Lift er da altså ikke løsningen på alt.
Ikke enkelt å komme nærme nok.
Løsningen ble forlengerskaft fra lift, men også fra lita gardintrapp på toppen av trappa her. Aldri et alternativ å gi opp iallefall.

Fredag dro vi på Ekra og kjøpte hærlige sommerblomster.
Vi kjøper de samme artene som vi har god erfaring med fra før.
De skal helst blomstre hele sommeren, uten at de trenger noen avansert bearbeiding underveis, de skal bli store og bugnende og det skal se ut som vi er verdens beste gartnere.

Jo forresten, vi prøver noe nytt i denne kroken i år. Lavendel er alltid ryddig og velduftende vakkert. Men det nye er GRESS! De skal bli ca 1 meter høye, med en dusk på toppen. Tanken var at de skal danne en liten diskrè skjerm mot nabo-verandaen.

Gringo har fått beis på luftegården sin. Så går den også mer i ett med bakgrunnen.
Uten at det hjelper på hans lyst til å være der inne alene.
Han er muligens litt bortskjemt, og mjauer helt til vi kommer inn og setter oss der sammen med han. Det er altså ikke bra nok at vi sitter i hagemøblene på verandaen.

Det ble terassebeis i fargen Eventyr på trappa og omramminga rundt blomsterbedet. Huset er malt i Trebitt oljebeis farge Tjærebrun.

Og det ser ut som om det meste av det vi planta i fjor har overlevd vinteren, og strekker seg etter sol og varmt regn. Spennende å følge med.

Vi sier oss veldig fornøyd med jobben og resultatet. Selv om man blir sliten etter en slik økt, så er det godt å tenke på at en har gjort det sjøl. Det er godt gjennomført og vi har gjort det sammen. Og ikke minst, det vises så godt at man har beisa. Forskjellen er enorm.

17.mai kom, og endelig ble det god tid og masse oppmerksomhet til Gringo.
Med halen til værs satte vi kursen mot skogen.

Det er så digg å gå i skogen, og bare sniffe inn lukta av vår, høre på et massivt fuglekvitter og bare være.
Når øvre del av rygg kjennes ut som etter å ha gått Vasaloppet uten festesmøring (tror man bygger masse muskler med å beise et helt hus), så er det godt å slippe ned skuldrene og trekke pusten og finne roen i skogen.
Gringo har funnet ut at det ikke er stas med maur, men å jakte humle er topp.

Skal man gå tur på 17.mai må man pynte seg med 17.mai-sløyfe.
Kanskje det blir bunad til neste år…

5 dager

Dette kunne likegodt vært en «selfie» av Toillåtkjærringa akkurat nå.

Mye har skjedd siden siste blogginnlegg, og høydepunktet er vel at vi har fått lov å hente vår lille hjertevenn Gringo en uke tidligere enn først avtalt.
Det vil si at førstkommende lørdag kveld, om alt går etter planen, flytter Gringo inn her hos oss og blir en del av vår lille familie.
Kjenner det kribler i kroppen og vi er nok veldig spente begge to.
Hvordan vil han reagere på den lange bilturen fra Vestby?
Hva er det første han gjør når han kommer hit?
Vil han utforske sitt nye hjem, og føle seg trygg her sammen med oss?
Eller løper han og gjemmer seg langt under sofaen og tør ikke komme frem selv om vi lokker med godbit og favorittmaten?
En liten pusonge, plutselig 52 mil borte fra trygge og kjente omgivelser, matmor Trine, mammapus Xhesika og bror Gangster, og alle de andre pusene han kjenner er nesten 7 timers skummel biltur unna.
Alt er nytt og han kjenner ingen her.
Kommer han til å våkne av mareritt midt på natta, og trenge trøst og omsorg?
Vi skal iallefall være her for han. Kose og leke masse.
Sørge for at favorittmaten står klar.
Her er det god plass til å boltre seg, og bli konge av Hesttrøa 19 d.
5 dager…
I morgen, tirsdag blir sikkert en surredag (se bilde over, av purreløken ) slik som denne. Må vel vaske litt og gjøre det fint her til Gringo kommer.
Sende noen jobbsøknader, et lite møte med Nav, hekle litt
Danse litt House og trene litt Yoga på 3T til kvelds.
Onsdag skal Gringo få sin andre vaksine. Håper dette går bra. Vi er klar over at han kan få bivirkninger av denne en stund framover. Feks nyseanfall. Og litt nedsatt immunforsvar. Men vi skal ikke ta med Gringo utendørs, eller presentere han for andre katter/dyr på lenge ennå, så det går nok bra.
Torsdag har Gringo bursdag. Han er født 24.juni 2020 og blir 3 måneder. Hipp-Hurra!
Danse litt på 3T da også, mens Drømmemannen ser fotballkamp.
Fredag morgen kjører vi til bror Terje og Grete på Kløfta. Reisen til Hølen i Vestby har startet. Her koser vi oss i godt selskap, og overnatter.
Lørdag morgen freser vi videre mot Saucerful Secret Maine Coon og Gringos fødested.
Vi skal møte vårt nye familiemedlem for første gang, og ta ham med oss hjem.
Håper å få hilse på mammapus Xhesika, pappapus Fire, pusebror Gangster, og alle de andre nydelige pusene som bor hos Trine Hegna.
Gleder oss så veldig mye.

Har hekla litt flere ullpledd til Gringo.
Det finnes for mye pent garn der ute, klarer ikke å la vær å kjøpe.

Ikke så dumt å ha litt garn liggende sjø.
Dette artige ullgarnet kjøpte jeg på salg til 10 kr nøstet for flere år siden.
Nå ble det bruk for det da jeg kom på å hekle kattehule.
Tovet i tørketrommelen.
Kanskje Gringo vil gjemme seg inni her?

Ute er det høst, og tid for å plante løk.
Jeg syns de tulipanene så så fine ut, ligner på Peon.
Putta 5 løker av dem i blomsterbedet så får vi håpe at de vil blomstre her hos oss, ca i april-mai.
Jeg har alltid ønska meg en sånn oransje lilje som Mommo(farmor) hadde. Hun kalte den for Keiserkrone. Den var så fin.
Neste høst kommer denne opp av blomsterbedet og vekker gode minner, er vi heldige kommer det 2 stykker.

Tross kaldt og ufyselig høstvær i det siste, blomstrer det i det nye blomsterbedet vårt. Mange av plantene kommer med knopper, og vi er spent på om de rekker å slå ut før kulda kommer for alvor.
Kaprifolen har strekt seg veldig og ser ut for at den er i ferd med å klatre opp treveggen. Det haster med å få beisa huset til våren, og særlig denne veggen, før Kaprifolen vokser videre.
Den noe mer skjøre Klematisen har også fått knopper. Bare den tynne stengelen ikke knekker av i vinden.
Engletrompeten må settes på en varmere og lunere plass for at den skal blomstre. I fjor blomstret den så sent som i oktober.
Men er litt usikker på hvor den skal stå. Vi kan iallefall ikke ta den inn og sette den i gangen slik som før. Den er kjempegiftig så Gringo skal ikke ha tilgang til den.
På vinteren står den inne i boden, og der står den mørkt og bak lukket dør. Men før det hadde det vært fint om den hadde kommet med blomster, de er så utrolig store og vakre.

Den åpne 3-etasjes trappa vår utgjorde en viss risiko for at Gringo kan skli imellom trinnene og falle ned og ødelegge seg.
Selv om det sies at katter alltid lander på føttene, så stemmer ikke dette alltid.
I denne trappa kan pus treffe flere harde utstikk, og kattunger har ikke fullt ut utviklet landingsteknikken.
Dessuten er Gringo en veldig tung katt, slik at et så høyt fall vil være veldig belastende på leddene.
Nå har vi sikret åpningen mellom trinnene med lerretstoff, så nå kan Gringo løpe i vill fart i trappa uten å være i fare for å skli imellom.

I dag kom postbudet med 45 kg kattesand på døra. Så har vi en stund.
Dette er en klumpesand som oppdretteren har anbefalt, og som Gringo er vant med å bruke.
Litt ekstra nøye på kvaliteten når pelsen er så lang. Både på halen, i baken og på labbene er Gringo veldig fluffy.
Tipper det kan bli «litt» sand utover golvet likevel.

Men da mener vi at vi har alt klart til den lille løven kommer, dette var det siste punktet på vår innkjøpsliste/gjøreliste foreløbig.

I mål med årets store hageprosjekt

Vi unnet oss en duggfrisk, ung og lys portugiser(hvitvin) da vi landa i godstolen på tirsdag kveld, Drømmemannen og meg, og tok en skål for vel gjennomført hageprosjekt.
En helt nydelig følelse å ha fullført et såpass stort prosjekt, og den skal vi nyte en stund.
Vi har selvsagt noen spirende prosjektplaner videre også, men de er knapt på skisseblokka ennå.
Resten av året skal vi bare kose oss med det vi har laget, småpusse litt på det, og ikke minst gjøre oss klare for å ta imot et nytt familiemedlem.
Til våren blir det beising/oljing av hus og alt det nye Drømmemannen har snekra. (Takk til Maia for godt råd om å ikke beise impregnertmateriale for tidlig før det har fått tørka opp skikkelig).
Drømmemannen skal bygge luftegård til pus ute på verandaen, og vi har sånn smått begynt å planlegge å lage utestue med glass-skyvedør på en annen del av verandaen. (egentlig mangler vi bare glass-skyvedøra, utestua fins allerede med tak og 3 vegger, fullt møblert med sofa og bord)
Så kan vi tre sitte der ute og nyte utsikten og den vakre kveldshimmelen langt utover høsten, uten å fryse.

Jeg må nesten legge ved noen bilder av hvordan «hagen» vår så ut før vi starta.
Bildene er fra 22.april i år.

Hadde nesten glemt selv hvor trist det så ut her.
I rettferdighetens navn skal det nevnes at bildene er tatt tidlig i vår, rett etter snøsmeltinga og før plena ble grønn.
Hærlighet, jeg er glad vi fikk gjort noe med dette området!
Og jeg ser nå at vi har gjort MYE.

Etter alt ble snekra ferdig, la vi ugressduk over det gamle bedet.
Jeg fikk luka bort de verste ansamlingene med ugress først (gjetertaske/hestehovblad, løvetann og «hommelstælk»), og fant at den gamla «jorda» besto stort sett av grus.
Sikkert supert for kryptuja å sånne vekster, men til våre planteplaner trengte vi bedre jord. Og VELDIG MYE jord.
På ett tidspunkt underveis her slo det meg at vi kanskje hadde tatt oss vann over hodet, og laget blomsterbedet altfor stort. Frykter det kan bli mye luking av ugress framover.
Men vi prøver og ser hvordan det går.
I verste fall planter vi flere store busker (ikke Tuja!!!) for å fylle opp bedet slik at ikke ugresset slipper til så mye.
Jeg er veldig glad vi lot de tre Buespireane stå igjen.
Vi brukte 45 stk 40-liters sekker med jord.( 1 800 liter!), enda kunne vi sikkert hatt på mye mer.
Men vi venter til våren, da må vi nok fylle på mer uansett.
Kommer det styrtregn finner du oss liggende som to sjøstjerner oppi bedet for å holde fast jorda så den ikke blir skylt vekk.

Takk og pris for at Ekra Gartneri hadde halv pris på stauder, for her var det bare å fylle opp bilen.
Heldigvis fant jeg mange planter som trives i halvskygge. På den siden av huset har vi bare morgensola og senkveldssola.
Får alltid så god hjelp på Ekra, de har høy fagkunnskap og er veldig service-vennlige. Jeg trenger ofte gode tips og råd, og spør og graver mye, men drar alltid derfra med ny lærdom og godt humør. Og kvaliteten på plantene er i en egen klasse, det har jeg erfart mange ganger.

Med så mange forskjellige planter måtte det litt planlegging til.
19 stauder med ulik høyde og ulik farge, og ikke minst forskjellig blomstringstidspunkt.

For å få fordelt plantene noenlunde fornuftig utover bedet tegna jeg opp et «kart» før jeg putta dem i jorda.
Tok hensyn til hvor høy de blir, slik at ingen små blir skult bak de store.
Noen blir veldig høye (2 meter), så de må jeg ha mulighet til å binde opp.
Tror jeg fikk fargene jevnt utover, og det skal hele tiden være en eller annen plante som blomstrer.

Ja forresten, jeg har lenge gått å vurdert klatre/slyngplante på husveggen mot nord.
Har lyst til å dekke til de lysegrå platene på nederste del av veggen med ett eller annet, men panel eller spiler viser seg veldig vanskelig å få lagt. Det må legges lekter utenpå de platene for å skru fast i. Da må hele bordkledningen på øvre del av veggen løsnes for å bytte ut den kanten med blekk/vannbeskytter med en bredere/dypere en.
Derfor plan B, klatreplante.
Ekra igjen da vettu, hadde halv pris på klatreplanter.
Jeg slo til med to som trives i halvskygge, og som kan bo i en stor krukke.
En Kaprifol med deilig duftende blomster, og en Klematis med blomster i skarp, mørk rosa.
Håper de vil trives her.
Legg merke til de små hyllene/krakkene som pottene står på. Spesialdesignet av Drømmemannen.

En husker ikke hva alle plantene heter, og hvor de forskjellige ble plantet hen når man kjøper så mange på en gang. De fleste leveres med en liten plakat med både bilde på hvordan den skal se ut, og med spesifikasjoner på stell og størrelse. Men de er ikke så fine da, ikke 19 litt forskjellige fargeplakater i et blomsterbed, noen større enn planten selv.
Hadde lyst til å bytte ut disse med noe mer diskret. For jeg ville jo ha navnet på blomsten der, sånn at jeg kan svare når mamma og svigermor kommer og spør.
Damen på Ekra(igjen) tipsa meg om å finne pene steiner og skrive på dem.
Takk til pappa som i årevis har plukka stein bort fra åkrene hjemme i Buvika, de var helt perfekte til dette formålet.
Plakatene har jeg tatt vare på, og limt dem inn i Hagedagboka vår.
I boka holder jeg også oversikt over når hver enkelt busk og plante ble satt i jorda, og der kan jeg skrive ned om noen planter måtte byttes ut osv.

I kveld skal Drømmemannen trylle bort den store haugen med grus som ble til overs da han bygde trappa (vi har lånt oss trillebår), saga skal i garasjen, og alt annet rot skal kjøres bort.
Mulig Drømmemannen får brukt opp materialet som er igjen, til å bygge en liten blomsterkasse ved siden av soveromsvinduet vårt.
Det klør visst litt i snekker-fingrene ennå.

Mellom tur og hverdag

Ungdoms-kyr på Rødde

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle gjøre et forsøk på å skrive på bokmål istedet for min egen dialekt.
Har lenge vurdert fram og tilbake, er jo redd for at noe av sjarmen med bloggen min skal bli borte og at jeg kanskje mister noen lesere.
På den andre siden vil jeg nok bli mer lesbar for flere.
Det er mange av mine venner rundt om i Norge som strever med å lese dialekten min, selv om de er ganske gode på å forstå meg når jeg snakker dialekt. Det er to ganske så forskjellige ting.
Og oversettelsesprogrammer, som for eksempel Google Translate, tror jeg nok har kollapset fullstendig i prossessen med å få oversatt Buvik-dialekta til engelsk. Familie og venner i USA, og andre steder i verden, har nøyd seg med kun å se på bildene.
(Gudene skal vite hva teksten har blitt oversatt som).
Jeg brenner fremdeles for å ta vare på dialekta, den må vi bruke flittig slik at den ikke blir borte. Dialekt er en del av vår identitet, vår historie og opphav, og den bør vi være stolt av.
Men jeg innser at dialekta tilhører det muntlige språket vårt.

Kyr får alltid fram smilet hos meg.
De finner på så mye rare sprell når de er ute på jordet.
Sånn som denne flokken med ungnaut ved Rødde Folkehøyskole.
Som ungdommer flest har de mye energi, de er nysgjerrige og liker å være der det skjer.
«Heldig» var han som skulle grave grøft til fiberkabel akkurat her.
Drømmemannen og Toillåtkjærringa kjørte forbi flere ganger denne dagen, og så gravemaskinføreren strevde med å få utført jobben sin.
Tror det var iallefall 20 meget maskininteresserte ungnaut som straks flokket seg rundt gravemaskina for å inspisere den inngående. De slikket og snuste, stanget og dytta. Ikke lett å grave når man har så mange ufaglærte assistenter rundt seg.
Likevel, sakte og forsiktig, klarte den tålmodige graveren å lage en grøft til slutt, uten å skade dyra.
Men grøfta var spennende den også.
Ungdyra nærmest sloss om å få rulle seg i leira, de dytta hverandre opp i grøfta, snubla og byksa omkring.
Ja, dette var en opplevelse for livet.

Sula

Ettersom Drømmemannen hadde mer ferie til overs, fant vi ut at vi skulle ta turen til vakre Sula ute i havgapet utenfor Frøya. Vi kjørte bil til Dyrøy på Frøya og tok hurtigbåt derfra.
Båten gikk via Mausundvær og Bogøyvær.
Det styrtregna da vi dro hjemmefra, men innen vi var fremme på Sula, sto sola på skyfri himmel.

Vel fremme på øya ble vi tatt varmt imot av våre kjære venner, Siri og Frode. De møtte oss på kaia med øyas mest brukte landgående transportmiddel, trillebår.
Selv om bilen har gjort sitt inntog på Sula for noen år siden, er trillebåra like populær. Den er super til å frakte varer i. Den er stillegående og lettvint, avstandene er korte og det er for det meste helt flatt her ute.

Oppe ved fyret fikk vi virkelig se hvor vakkert det er her ute.
Tusenvis av holmer og skjær viser hvor viktig rolle fyret har, i disse farvannene trenger man virkelig et ledelys for å kunne navigere trygt.
Her har folk levd av havet i ualmeinnelige tider. Tilgangen på mat har vært rik, og gitt grunnlag for handelsvirksomhet og annen næring på øya.
Bautaen på kirkegården forteller også en dyster historie om alle de som ble borte der ute.
Livet snudde brått for de som ble stående igjen oppe ved fyret for å speide etter ektemenn, fedre og brødre som aldri kom hjem igjen.
Havet gir og havet tar, heter det visst.
Men nå, i dag, er livet lett og optimistisk på Sula.
Øya får stadig nye fastboende, de søte små fiskerhusene pusses opp og blir tatt i bruk til bolig igjen. Gamlehjemmet blir galleri. Det arrangeres konserter og bryllup
Kunst og kultur spirer og gror.
Ildsjeler tar vare på historien og formidler videre hvordan livet her ute var, til både etterkommere av tidligere øyboere, og turister på opplevelsesferd.
Butikk og pub, hotell, havfiske og dykking, og ikke minst en flott restaurant med meget god omtale.

Et liiiite besøk på pubens uteservering i sola. Vi smaker på ganske lokal drikke og føler den gode Sula-stemninga.

Vi var så heldige å få være med å ta opp krabbeteinene som Siri og Frode hadde satt ut kvelden før.
Nydelig vær og fantastisk mannskap.

Daakar liten! Havna ved et uhell inn i båten vår og sugde seg fast slik at vi ikke klarte å kaste den uti igjen. Ca 1 cm lang. Litt usikker på hvilken fisk dette er, men kanskje en liten Rognkjeks-baby?

Middagen er sikra. Havets frukter skal nytes, med godt tilbehør, til langt på kveld i naustet.

Solnedgang over Sula.
Vi er stappmette og godstemte hele gjengen. Når en står sånn å ser inn i solnedgangen, begynner tankene å fly. Alt er så nydelig vakkert, en finner roen og føler seg umåtelig lykkelig…

…og veldig romantisk

Etterhvert kommer natta snikende, med mørkere farger og et lite kaldt gufs. Det er på tide å tøffe hjemover til ei god og varm seng i et koselig bestemor-hus.
Tusen takk for at vi fikk oppleve Sula på sitt beste, Siri og Frode.

Hageprosjektet vårt

Det har regnet en del her i Vassfjellet i juli, men innimellom gløtter sola fram fra skyene og gir oss et håp om bedre snekker-vær. Vi trenger oppholdsvær med 2-sifret temperatur på plussiden, ellers er det ikke mye gøy å holde på ute.

Det er så godt å ha en Drømmemann som liker å snekre og lage flotte ting av tre. En som har en hjerne som funker til å beregne materiale, som vet hva slags type materiale som trengs, og som vet hvor det er smart å starte, i hvilken rekkefølge det er lurt å jobbe. En som blir overlykkelig når jeg kommer med kaffe og skryter av hvor flink han har vært.

Prøver å bidra med det jeg kan, som å klippe plena når det endelig tørker opp nok.
Plena har blitt mye finere i løpet av sommeren, særlig etter at den fikk litt kunstgjødsel i juni, og rikelig med naturlig vanning i juli.
Alperipsen som vi planta som hekk rundt ytterkanten av plena har også nytt godt av dette, og har mange nye skudd.

Bærbuskene ser også ut til å trives, og har vokst en del. Vi har satt opp noen pinner for å støtte opp litt, særlig ripsbusken og stikkelsbærbusken hadde lyst til å krype bortetter plena. Solbærbusken står så rank og fin, med kraftig stamme allerede.
Det ser nesten ut som om Drømmemannen skal få rips med vaniljesaus til dessert snart.

Drømmemannen har laget blomsterkasser foran verandaen, på begge sider av trappa. Syns det ble så fint og ryddig nå som vi fikk dekket til åpenrommet under verandaen. Kassen til høyre er flyttbar, slik at vi kan gjemme unna materialrester under verandaen der.
Omplasserte buskene som tidligere sto i blomsterkassene oppå verandaen, de kom mer til sin rett her nede. Så gjenstår det å se om de tåler slik behandling midt i blomstringsperioden.
I de ledige blomsterkassene på verandaen planta vi sommerblomster fra Obs Bygg foreløpig. Men de var veldig søte da…

Skjønner egentlig ikke hvorfor frosken vår ser så bekymra ut, for nå har vi kommet langt i hageprosjektet vårt.
Små justeringer underveis selvsagt, men det meste har gått etter planen.
Trappa opp grusgangen er ferdig, lukket i framkant og med kasser til led-spotter mot veggen (mangler spottene ennå).
Søppeldunkene har fått hus med tak.
Det store blomsterbedet begynner å ta form. Øverste spasergang mangler kun dekkfjøler ned mot blomsterbedet.
Litt morsomt resultat av å bruke vater på denne øvre rammen/spasergangen var at den ble veldig høy på den ene siden, mot ytterkanten av bedet. Var ikke helt forberedt på det, men ser nå at den enden kan fint brukes som en liten sittebenk. Så kan man sitte der å skue utover vel utført arbeid når den tid kommer, og tenke over at slik går det når man på død og liv skal bruke vater i et skrånende terreng. Stødig ble den iallefall.
Nederste spasergang er også ferdig, og akkurat nå holder Drømmemannen på å lage spasergang midt i bedet, slik at jeg kan stå på kne der å luke istedet for å tråkke rundt i jorda overalt.
Det mangler å legge duk og kjøre på jord. Og plante stauder.
Om noen har stauder de skal kvitte seg med så ønsker vi oss. Gjerne gamle sorter.
Ellers går jeg og håper på at det tørker opp skikkelig slik at jeg kan begynne å beise alt det nye treverket. Det er min jobb, mitt bidrag i dette prosjektet.
Det kommer mer bilder etterhvert som vi nærmer oss ferdigstillelse.

Bærre en liiiiten kaffepause…

Æ ska ut igjæn sjø, å gjørrå mer.
Mått bærre inn en tur å drekk litt vattn, å bytt om klea. Vart for varmt å arbe ti flisjakke.
Dessutn hadd æ en genser poinn dær som bærre for oppover ryggen min(frøktele irriteranes ailtså), å nå sokka som bærre villa frammi skon. Helt håplaust når strømpan e utæmt å itj vil som æ vil. (dæm har 1 oppgave, å det e å vårrå på foten, hele fotn. Skjønne itj at det ska vårrå så vanskele.)
Å så fekk æ ei vassblæm mett inni hainna(akkurat dær spaden låg så godt) som det gjekk høl på, sjøl om æ brukt hanska. Så dein å mått æ skjøl tu nå jord å dokteler litt.
Æ årna mæ en kopp kaffe å, så no e ailt bra att og æ e klar te ny arbeidsøkt ute.

Ha bynnt me blomsterbedde oppi skråningen.
Å dær e det litt groparbe som trøngs å gjørrås førri en bynne å dekorer.
Det ha stått ni tuja-lignanes buska oppi og roinnt dær. Nån va saga ned tilear, å de sistan kløpt drømmemainn ne hær førhælga.
Så no sto det igjæn 9 stubba som mått fjærnes.
Me spae! Litt tussig, men det går. Har att 2 no som æ ska ut å bryt mæ på når æ ha fått på plaster på vassblæma mi. (Har så skjøre heinner å da sjø at æ mæsta får vassblæm bærre æ et meddag me kniv å gaffel)

E no ganske døkti te å ohap mæ å da sjø (klæbb)
Æ klart no å mæsta ets soinn litjtåa mi igjæn da vi skoill ha på beisfjerner på ainnjer værandan.
Søkki det e stært det dær svineriet!
Høl ti goretex-skon, å gjænnom sokken.
Nei, dåkk må pass dåkk ailtså vess dåkk ska te me det hær. Bruk påsså innom skon, eiller syrefaste værnesko.

En har itj godt tå å gå hem utn arbe om dagan nei. Æ trur en kain bli ganske rar oppi hauvve te slutt.
På fredan hadd æ planer om å beis ferdig dein sist værandan, for på torsdan gjor vi klart me fjerning tå gammelbeis og lysning av fjølen.
Æ hadd kjika på værvarslet å sjett at det skoill bli solvær hele daan, å tænkt at æ skoill avspaser ræsten tå daan som vart att ætte beisinga (æ tænkt å lægg mæ å sol mæ faktisk!)
Men så, plutsele, fekk æ et nytt oppdrag som mått utføres i rætt ti på fredan.
Bærre et lite og enkelt oppdrag, men vældig viktig.
Itjnå problem det vettu, trudd æ…
Vettu æ låg hælve natt te fredag å iras me det dær to arbeidsoppgavan og min etterlengta soling. Heill på å toilletå helt vettu.
Å så våkne æ klokka 6 fredagsmårrån å e så ijåggå at æ bæra mæ itj ainna einn at æ mått sti opp.
Æ sneik mæ tu sænga så itj æ skoill vækk Drømmemannen, åt frokost å tok en kopp kaffe. Kl 7.10 va æ igang å beis værandan.
Kl 10 vækt æg Drømmemannen med kaffe på sænga, ferdi beisa.
Æ fekk utført næste oppdrag uten problem, i rætt ti, men snakka mæ bort på værandan ått ho mamma.
Da æ eindele kom mæ hem, blas det så gæli at æ itj hælt å lægg mæ ut å sol mæ. Dessutn va det tid for å fårrå ut å haindel inn nå mat te hælga.
Æ e da helt håplaus!
Eintn e det aildern, eiller så e det det at æ ha gått hem å verre pærmittert for læng.
Men værandan vart bra dein, så no kain såmmårn bærre kom. Her ska vi kos oss!

Endeeeliiiiiii!!!!!

Etter en lang og stri kamp mått vintern omsider gi tapt. Våren vainn te slutt i år å, heildivis.
Toillåtkjærringa å Drømmemannen hadd forbredd sæ godt te sola å varmegradern skoill kom, å vorre aillerede i går på Ekra gartneri å kjøpt urter og såmmårblomster.
I mårest tyta Toillåtkjærringa ut i sola me blomsterbrætt å jordsækka.
Hær skoill det da ailtså plaintes!

Ty det e så trivele me sjøldyka urta.
Plassere dæm innenfor rekkevidde for grillkokken, så e det så lett å kom på å bruk dæm igjænnom sommern.
Favoritten e vel Meksikansk Estragon, dein smake næsten lakris.
Har å Gressløk, Ruccola, Rosmarin, Timian og Kjørvel. Aill supert tilbehør og smaksberikere te grillmat.
Å så lokte det så godt å da sjø.

En ainna kar som lokte godt e dein hær, Lavendeln.
Super på spisebordet ut, for dæm si at dein ska hoill innsekt å flu oinna.
Fainn ei kvit krokk som æ spraya gul, likæns som utemøblan utom inngangen.

Engletrompeten ha masa læng hain no om å få ut. Å no eindele vart det såpass tæmpratur at hain koinn få ut en tur på dagtid iværtfaill. Tørsj itj å haan ut om natta enno nei.

Det går me my jord læll om en plainte bærre ti krokka. Iværtfaill når en tømme tu gammeljorda fra i fjor å har ti ny.
Brukt mæsta 4 sækka på 40 liter styttje æ på det hær:

E så hæli me myttjy forskjelli farga på blomstern!
Kjøpe bærre de typan som tåle både vind, rægn å tørke. Hær blæs det ganske bra til tider, og husmora e itj bestainndi på plættn me vasskainna si.
Itj driv ho me nå utstrakt bruk av grønne fingre heill.
Likast me minst mule knepping tå gammelblomster å luking tå ugras.
Det må heilst årn sæ sjøl.
Drømmemannen ha lovt ut å hjølp te å vatn heildivis.

Gla-gult

Når utemøblan e like grå å trist som vårværet i Trøndelag akkurat no, da e det på tide å lægg turn innom ObsBygg å kjøp sæ litt spraymaling.

Kolles ainna farge kain man vælg da, einn gla-gul?
Vældi ænkelt å bruk spray på ting som har my krinkelkroka, spila å sånt, men en ska pass på så man itj heill sprutarn for nere for da bli det fort at det reinn.
Å så e det bra ækkelt vess det blæs litt, for da havne malinga aill ainna plassa einn dær dein ska (ska itj så my vindtrækk te faktisk)
Pass på å dekk te godt roinnt dær du heill på.
Æ angre mæ for en teng æ da, å det e at æ itj ha på groinning først. Tree va så tørt at malinga trakk sæ så gæli inn. Så mått fårrå over mang gang, å brukt my spray (3 flaska) på det litje hær.
Fremdeles itj helt jamt, men bra nok for vår bruk.

Æ mått no sælfølgele på Obsn å få ti mer spray.
Tøkt da dæm kjika så gæli på mæ sjø, å det va litt rart for æ ha no leksom itj pussa mæ så my førri æ for dit da. Va itj akkurat nå filmstjærn som gjekk roinnt.
Mhm…når æ kom hem å skoill vask fengran min på bade fekk æ da vel sjå d… knaillgule nashår!!!
E itj rart dæm kjika!
På tide å avslutt sprayinga i motvind da kanskje…

En får no så gæli dilla nårn heill på å sparye sånn da vettu, så det e my som får en liten forvandling.
Dein kvite (grøss!) blomsterkrokka fekk sæ et grønt skifte.
Dein ska stå oppå bordet etterkvart sjø, men hadd itj tørka enno.

Med hekken på sia

Vart så æ reinnt ut å beisa litj-plattingen i går. Tørska fort der sjø i vinnja.
Vart fint me samme fargen som væggen.
Lure på om æ ska beis utemøblan i en ainna farge einn grå, å eventuellt kålles farge? Sitrongul kanskje?
Bilde vise iværtfaill tydle at næste år MÅ vi lei oss lift og beis ræstn tå huse. Byinne å bli blasst, sæle på hærre sia mot være.
Men det e greittj å ha nå å hoill på me da å…

Førkveilln va vi på Ekra Gartneri og kjøpt oss hækkplanta å bærbuska.
Vart så vi bæstæmt oss for å plant Alperips me ca 1 meter mellomrom.
Bli itj vældi tett hækk da med dein avstainn, men passende for oss.
Alperipsa bli tile grønn om vårn, å får et veldi tett blaverk. Itjnå sæle te blomster, bærre nå små gulgrønne som mæsta går i ett me blaan.
Så kjæm det små ripslignanes bær utover høstn.
Dein bli ca 1-2 meter høg, og væks ganske kompakt oppover, bli itj så gæli vid utover.
Dein tåle å kløppes nårsomhelst, å e generellt ganske hardfør.
Å det e bra, for det blæs ganske my hær.
Vilt så væks dein på stenåt plassa, å det passe iværtfaill bra hær me bærre 10 cm med jord oppå fløsjbærge.
Trur det bli en stili og ryddi hekk, utn for my utstekkanes blomster i aill rætninga.
Blomster i aill fargan kain vi ha i blomsterbedde å i kassa og krokka istan.
Bildet e lånt fra Pinterest.no

Så i gårkveill planta vi hækk.
Eiller, det vart mainnfolkarbe dærre, æ sto bærre å peka å kjika på æ.
Vi fekk heldigvis god hjølp av en av mine kjære bonussønner (Drømmemannen har to vakse tvillingsønne hain sjø), som stilt opp med meiselmaskin.
For å få te store nok høl å sætt busken neddi, mått vi slå soinn litt sten.
Har itj hatt sjans me bærre spade.
Me spætt ha vi hoille på einno, å hatt dirranes arma i en måna ætterpå.
Så fylt vi ti godt me jord å planta busken neddi, å vatna godt.
Me så go hjølp gjekk det nå å plant 16 hækkplanta, og 3 bærbuska ja.

For sikkerhets skyill markert vi hækkplantan me pinna me snor i mellom.
Så no bi dæm itj nekjørt/netrampa for at itj følk sjer dæm iværtfaill.
E itj så stor einno sjø.

Bærbuskan planta vi på række langs øversia tå «blomsterbeddet»
Der vart det en ripsbærbusk, en solbærbusk og en stekkelsbærbusk.
Så no bli det spennende å sjå kolles hærre bli etterkvart.
Om buskan får stå i fre og væks opp, om det vart nok jord te dæm så dæm trives.
Æ har trua på at det bli fint iværtfaill.
No bli det kaffesup utti sola, på nybeisa væranda.

En velfortjent kaffepause

Åhhh… dein e god dein kaffesupen, når main dompe ne ti gostoln, lægg opp fotan å kain teintj på at en ha gjort et bra styttj arbe.
Stiv og støl i kroppen som ætter ei rættle styrketræningsøkt på 3T, men fornøyd me at en tung og tussig arbeidsoppgave, som æ ha kvidd mæ litt for, e vel gjænnomført. Ikke perfekt, ikke profft, men bra nok. Å så e klokka bærre hall ellve på førrmeddan!
Æ trur det e bra æ sjø, å gi sæ sjøl rom for å klapp sæ sjøl på skuldra å si: «vel gjennomført». Det må vårrå lov å skryt tå sæ sjøl litt, iværtfaill inni sæ, når en ha gjort nå som en ha grua sæ litt te, eiller som en ha utsætt litt for at det e litt kjedele, eller tussig.
Å en må itj gå roinnt å tru at ailt trøng å vårrå perfekt utført, da bi det no itj så en tøsj å gjørrå nå te slutt da.
Nei, bra nok e helt suverent det sjø. Følelsen av å ha gjort så godt en koinn e det bæste kaffebrøe en kain ha attåt førrmeddagskaffen det.

Det byintes me førdan, at æ hadd på terrassebeisfjerner på plattingen på baksia tå huset.
Plattingen hadd en rødbrun farge som itj passa så godt te fargen på huset. Dessutn hadd dein byinnt å skala tå å hadd blakna vældi i sola.
Så det mått gjøres nå.
Jøøøhhh va sterke saker dærre beisfjærnarn!
Joda, dæm hadd da advart mæ, å joda æ kain å låsså, å bruke å låsså bruksanvisningen.
Men æ tænkt da itj at æ skoill borti dærre middele så my æ da sjø.
Så æ hadd det neppå ei lavtrykks-spyler pumpekainne, å byinnt å sprut på plattingen.
Men æ fainn da fort ut at æ skoill gå å ha på mæ hanska.
Kom da litt på fengran sjø, va en liten lekkasje på sprøyta mi akkurat dær æ mått hoill inn knappen. Svidd si du….
Å akkurat poinnj lekkasjen på spøyta mi va litjtåa mi på høgerfotn.
Tøkt da det va så rart sjø at æ skoill få gnagsår tå gammelskon min som va vældi utgått. Men tænkt itj nå vidre på det da. Førri ætterpå… da æ va færddi å skoill inn å ha tå mæ arbeidsklean, såg æ at svineriet hadd etsa høl ti skon å sokkan va helt bløut akkurat dær.
Va itj gnagsår sjø. Va brainnsår/etsesår.
Stakkars litjtåa va knaillrøu, som et lite bræmslys da æ hadd tå mæ sokkan.
Ailtså, ha på værneutstyr når dåkk ska te me det hær dåkk ainneran!
Påsså utanpå skon, eiller sko som tåle etsende væska. Å hanska sælfølgele. Å pass på øuan!

Men sjøl om beisfjærnern e stærk og utrule virksom, så mått æ skur platten med skurekost. Det va ganske tungt arbe.
Hadd heildigvis årna mæ med et langt skaft på skurekosten, så æ fekk stå oppreist, å passa på å skift arbeidsstilling underveis.
Gammelbeisn vart som en røu grøut, ættrekvart som æ skura dein tå.
Så va det fram me hageslangen for å sjøl tå svineriet.
Å på me terasselysner etterpå. Brukt samme sprøyta te å ha på dein å, å skura bærre lett med kosten da, for å fordel middelet jamt utover. Å passa på å sprut på litt vattn dær det tørka inn(vessitj så versjke det itj sjø)
Plattn vart itj som ny ætterpå nei, men vældi my lysar, sånn at beisn ska få en mer rætt farge når dein ska på.
Dessutn så nøytralisere lysnern beisfjernern så en spare sæ my sjøling me vattn. Vessitj vil itj nybeisn fæst sæ.
Ætterpå skoill alt skylles tå me vattn fra hageslangen.

Æ mått vent te næste dag me å beis, for plattn mått tørk årntle først. Dessutn så va æ så klar å maroder i kroppen ætter å ha stått å skura hele daan, at æ va itj i stainnj te å gjørrå nå mer dein dan.
Men i går så beisa æ. Me roill på langskaft. 4 å 4 fjøle i gangen, i hele lengderætningen. Vart jamnar einn det sjer ut på bilde hær ailtså.
Vi hadd valg en farge som ligna fargen på væggen, å æ ty da vi traff ganske bra.
Såg litt skummelt ut da æ åpna bøtta, såg helt grå ut, men vart da fin nårn kom på treværket. Eventyr hete fargen.

Gjekk da mæ på et blasst å lysegrått rådyr på ainnjer værandan hær om daan å sjø. Æ hadd att litt matt kobberpray, så fekk det sæg en liten oppsjaining det å.
En liten svartsput på ryggen, og nån pænselstrøk med svart i øuan, på nasen å på kløvan.
Så nætt da sjø.

I gårkveill fekk æ stræng beskjed av Drømmemainn om å ta en fridag i dag, æ trur hain tøkt æ såg vældi krokåt å stel ut.
Hørritj ætte æ vettu!
Så i dag va æ færddi førri klåkka hall ellve me å fjærn beisn å lysne litj-plattn utom inngangdøra.
Må sekkert vent te i mårrå me å beis dein, for dein må tørk opp åntle først.
Fekk itj tå ailt det grønne, men trur det går bra ættersom beisn e såpass mørk. Bi itj så det vises da sjø.
Men det e litt arti å sjø, me arbe som vises så godt at en ha gjort.
Så gjenstår storplattingen på sia og framom huset, men da trur æ at Drømmemainn må hjølp mæ litt. Dær trur æ gammelbeisn sett fast bær, for dær e det tak over å itj så stor slitasje. Men det må gjøres…