7 sorter til jul

1. Tomtebrygg (Tomtn-øl)

Selvfølgelig blir sju slag med julebakst altfor mye, og vi har alltid igjen tørre kjeks laaangt utover nyåret (til påske). Trikset er jo å be alle man kjenner på besøk igjennom romjula, og true brødbakst på alle og enhver. Ta med julebakst på kurvfester og sammenkomster i friluft.
Men i år tror jeg vi blir brennende inne med mengder av julekjeks. Vi skal ikke omgås så mange. Ingen gedigne juleselskap med fråtsing i kakeboksen denne julen.
Hærlighet, vi kommer trillende ut av jula og inn i 2021.
For det har aldri vært et alternativ å redusere hverken antall sorter julebakst eller mengden av hver sort.
Tradisjon heter det, og den er spesielt viktig denne jula når alt det andre er skummelt, truende og usikkert.
Derfor tviholder jeg på mine 7, i samme kvanta som tidligere år.
Som nevnt i forrige blogginnlegg har jeg jo allerede bakt Engelsk Fruktkake dynka i rom og Havreflarn. Så med Tomtebrygget er vi dermed oppe i 3 slag.

4. Franske Macroner med limekrem

Slettes ikke lik Pascals macroner, men hvorfor må de være det?

5. Sara Bernhard med Tia Maria-sjokoladekrem

Alltid så «uheldig» og mister litt sjokolade/kakao-likør i kremen. Heldigvis blir de gode likevel.
A-ha! Her kan man jo drikke rent og rennende vann.

Stadig noe nytt som skal utforskes. Vasken på badet ble plutselig veldig interessant, og grundige undersøkelser ble satt i gang.
Våte potespor overalt!

På øverste hylle, i klatrestativet.

6, 7 og 8. Serinakaker, Silkekaker/sjakkruter og Kolakaker (hæ?…det ble jo åtte slag!)

Ja-ja, sju slag utenom tomtebrygget da.. (har telt så mange ganger, og kommet til sju slag… skal tro hvor det gikk galt?)
Heldigvis har jeg fått god hjelp av Gringo som har holdt meg med selskap under all bakinga. Jeg er sikker på at han hele tiden har holdt tellinga og den fulle oversikten i allefall.

Forrige mandag var Gringo til dyrlegen og ble kasterert.
Alt gikk veldig bra. Gringo var hjemme igjen etter 3 timer.
Ingen sting og ingen krage. Kun 1 tablett smertestillende i fire dager.

Samme kveld var Gringo frisk og rask, og i full gang med å lære seg og hekle.
Operasjon og dyrlege glemt.
Første gang han ligger så lenge i fanget faktisk…men propell!
De klørne er jammen meg sylskarpe, jeg ser ikke ut på magen og lårene etter denne noe ville hekleopplevelsen.

Gringo hjelper alltid til.
Samme hva vi holder på med, er han der og undersøker og vil gjerne ha en labb med i laget.
Som da vi dro fram all julepynten fra loftet for å pynte til jul.
Det var mye glitter og stas altså.
Ps! det står ingen nisse inne i «Gringos boks» på veggen over tv.

Det blir tid for lek og moro innimellom også.
Far og Gringo leker mye gjemsel med hverandre, og sniker seg opp mot hverandre rundt hjørner osv. Gringo er superlur og nesten lydløs, så det er nok far som oftest blir skremt.

Siste søndag før julaften har vi som tradisjon å møtes i skogen til min bror Halgeir for å fange juletre. Det er så koselig!
Det vokser nok ingen Disney-juletre i skogen her, men juletrærne er friske og naturlig pene. Dessuten blir de enda vakrere når man har saget dem ned selv.
I år tok vi kaffe og julebrød ute på hyttetunet med tilbørlig avstand, tidligere år har vi samlet oss inne i grillhytta for grilling av pølse osv.
Været var mildt og nydelig så det gikk veldig bra.
Ingen snø dessverre, men denne tradisjonen gir så mye julestemning likevel.
I år var det jo ekstra koselig, ettersom vi ikke har møttes så ofte.
Vi setter sånn pris på å få være med.

Gringo fikk ikke være med på juletre-fanging i skogen, og er nok litt fornærmet for det.
Har prøvd å forklart at det var langt å gå, og at det var med en stor og svart hund (Max) som kanskje var litt skummel, men….
Det var heldigvis glemt da vi tok turen ut for å fange løv i vinden

Selvfølgelig skal Gringo hjelpe til når vi pakker inn julegaver.
Det var sånn stas med tomme esker, papir, bånd med krøller, klipping, teiping og knyting. Han er grønn på det ene øret ennå etter han hjalp meg med å skrive på til-og-fra lapper med grønn gele-penn.

Vi tok inn juletreet i går kveld.
Det står på en ganske stødig juletrefot, og vi har festa treet med snor i dørhåndtaket på verandadøra bak.
Gringo har gjort seg kjent med treet, og snart spist opp ytterste delen av den nederste greina som dekker for utsikten hans i vinduet.
Han elsker å være i skogen, men syns det er merkelig at skogen har kommet innendørs.
Juletrekulene jeg har arvet fra bestemor og oldemor blir ikke hengt på treet, men lagt i ei pen skål inne i glass-skapet på stua.
Satser på uknuselig juletrepynt i år.
Vi gleder oss til jul.

13 dager til julaften

Havreflarn som ikke fikk plass i kakeboksen.

I dag er det faktisk like mange dager fram til julaften som det er dager fra julaften til dagen da jula skal «kastes ut» (13-dag jul).
Nok en gang konstaterer vi at tiden flyr.
Det gjelder å ha litt forskjellige gjøremål hver dag for å skille dagene fra hverandre. En bitteliten ting å glede seg over, hver dag, ellers blir ukene som en grå grøt når man tenker tilbake.
Kanskje det er lurt å unne seg fem minutter og tenke over dagens små og store suksesser, klappe seg selv på skuldra og si «vel utført!» Det trenger ikke å være så store bragder, små museskritt i riktig retning fører deg til målet til slutt de også.

Vi har tatt i bruk julekoppene i dag.
Kaffen smaker litt mer jul, og skal man smake på julebrødene er kaffe i julekopp påkrevet.
Og når snøen uteblir og ikke gir oss julestemning, må man bare ta ansvar sjøl
Juleforberedelsene er altså godt i gang her i huset.
Gringo er ikke alltid fornøyd med mors første utkast, så han tar jobben med å re-designe enkelte av dekorasjonene.

Heidi har kjøpt seg en «liten» nisse

Juleforberedelser er så mangt.
Noen har godt innarbeidede tradisjoner som går langt tilbake i tid, men andre står i startgropa på voksenlivet og skal lage seg sine egne juletradisjoner.
Det er moro og veldig koselig å få lov å være med på shopping, og komme med noen gode råd når datteren min, Heidi og hennes samboer, Kristian skal lage julestemning i sitt hjem.
De er stilsikre og vet hva de liker og ikke, så der er det nok jeg som lærer noe.
Det er mer det praktiske om hva som trengs som jeg kan bidra med. «Har dere juletrefot, teppe under treet, stjerne, juletrelys?» Og små lure triks som:»Kjøp pakker med billige juletrekuler første året, slik at dere har noe å henge på treet. Så kan dere bytte ut en etter en, med dyre og fine kuler etterhvert som dere har råd til å kjøpe dem»

Hjemme hos oss er det Gringo som «styler» interiøret.
Han mener den vakreste pynten er ham selv, og erstatter stadig mors pyntegjenstander.
Her om dagen klarte han å skvise seg ned bak den brune fuglen inne i en bokshylle på tv-veggen. Før jeg rakk bort til hylla, ga Gringo fuglen en siste dytt over kanten.
Det ble hakk i tv-benken under, og fuglen amputerte nebbet.

Drømmemannen og Toillåtkjærringa vet å kose seg.
Rakfisk er topp kosemat, og vi jobber oss igjennom årets utvalg stadig på jakt etter den ultimate smaken og riktige konsistensen.
Den skal smake så godt lagret rakfisk at man må ha akevitt ved siden av, og med en smørbar konsistens.

Gringo har verdens beste storesøster, som har tålmodighet til å være med og gå tur i skogen.
Turene tar som regel lang tid, Gringo elsker å utforske alt på tur til skogen og inne i skogen. Det skal luktes på, føles på, flyttes på og observeres. Det er ikke som å gå med hund i bånd, ingenting sjer på vår kommando. Det er Gringo som bestemmer tempo og delvis retning, og han nekter å bli båret. Han skal gå selv!
Men det er veldig stas å være i skogen da.

Det er viktig å følge med vekta på en kattunge i vekst.
Men nå har veie-bollen, som rommer 3,5 liter, blitt litt liten.
Gringo mener han fremdeles får plass, iallefall om han løfter opp den ene bakfoten.
Fem og en halv måned (24 uker) og 4,9 kg
På mandag skal Gringo til dyrlegen. Der skal han ta en kjapp helsesjekk, og kastereres.
Det er et krav fra oppdretter at dette skal skje ved ca 6 mnd.
Og anbefalt for å slippe at han begynner å markere/tisse, få sterk lukt av urin og selvfølgelig unngå at han parer seg med nabokatta.

-Husker dere vi var ute i skogen og plukket kongler, og tørka dem i stekeovnen da vi kom hjem?
Nå har vi laget krans.
Kjøpte en halmkrans for å feste konglene på. Tenkte at da var det ikke så farlig om konglene ikke dekket helt, litt halm synlig er bare fint.
Hadde planer om å feste konglene med tynn ståltråd, men det ble for vanskelig. Tror tråden ble for tykk og stiv, så jeg fikk ikke gjort med den som jeg ville.
Men limpistol var helt topp.
Sånn bortsett fra at jeg brente fingrene mine et par ganger, og klarte å lime fast hele kransen til arbeidsbordet.
Det gikk med mye lim.
Passet godt på så ikke Gringo kom i kontakt med limpistolen iallefall.
For han ville også være med på juleverksted.
Han digger kongler, og fikk plukke seg ut en som han tok med på golvet for å leke med.
Pynta kransen med noen kanelstenger og litt stjerneanis. Lukter sååå godt jul.
En liten juleelg fikk sitte i midten.

I dag har jeg laget min julefavoritt: Engelsk fruktkake. Den inneholder alt som er godt og minner om jul, og dynkes med rom mange ganger før den serveres. Skal stå i kjøleskapet og trekke fram til jul(egentlig 3 uker). Bruker å dekke den med marsipan, og pynte med litt julestas før servering.
Denne må dere prøve.

Oppskrifta på Engelsk jule/fruktkake:

Dag 1.
5 dl rosiner
1 dl tørkede aprikoser
1 dl brun rom
Kutt aprikoser i små terninger og bland med rosinene. Hell over rom og la det stå i ett døgn. Vend/rør av og til
Dag 2.
180 g mykt smør
180 g brunt sukker
3 mellomstore egg
220 g hvetemel
1 ts ekte vaniljesukker
1 ts bakepulver
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt kanel
10 stk røde cocktailbær
1 dl pistasjenøtter u/skall
Rom til dynking(rikelig)
Pisk smør og sukker luftig. Tilsett vaniljesukker, og pisk inn ett og ett egg.
Sikt mel, bakepulver og krydder i en bolle. Grovhakk pistasjenøtter og cocktailbær.
Bland frukt og nøtter(husk rosinene og aprikosene i rom) inn i melet, og bland det hele inn i smørblandingen.
Hell røren i formen og trykk den jevnt utover.
Stek kaken på nederste rille, 150 grader i ca 1+ 1/2 time. Dekk til kaken med alufolie etter 1 time slik at den ikke blir for brun.
Dynk den nystekte kaken med rom og avkjøl i formen.
Ta kaken ut av formen, pakk den godt inn og oppbevar kjølig. Bedre etter noen uker med modning i kjøleskapet. Dynk gjerne mer.
Serveres i tynne skiver.
Tips: Pensle kaken med et tynt lag med aprikos/appelsinmarmelade og kle den med marsipan.