Sommerferiens siste morgenkaffe på Strand

Å sitte på verandaen på Strand og drikke en god kopp morgenkaffe, nyte fred og ro, høre på fuglekvitter og humlesus, lyden av en og annen båt som tøffer forbi på fjorden, og sau som breker i det fjerne, er terapi mot høye skuldre og kaotiske tanker.
Denne stunden gir meg ny energi, tankene får flyte fritt og jeg blir veldig kreativ. Og dermed legges det planer, nye prosjekter formes i hodet.
Heldigvis har jeg funnet en som henger seg på mine ville ideer, modifiserer den innafor fornuft og gyver løs. Hva skulle jeg gjort uten Drømmemannen?
Tankene under dagens morgenkaffe vandret tilbake i tid, et tilbakeblikk på hva vi har gjort det siste halvåret.

Det er ikke uten grunn at jeg valgte kaffekopp med Flaggspett. Vi har et par som bor i skogen i utkanten av hagen vår her på Strand. Veldig pen altså.
Det er så mange fuglearter her ute, vi har kommet utav tellinga etterhvert som trekkfuglene kom i vår. Fugleboka ligger klar på bordet, og er flittig i bruk.
Og Gringo elsker å prate med fuglene fra utkikksposten sin i storvinduet.

Det er forresten ikke bare fugler på foringsbrettet hos naboen.
7 rådyr møter daglig opp til lunsj og promenerer videre igjennom hagen vår etter endt måltid. Gringo har mye å holde øye med.
Det er mye snø her på vinteren. Så rådyra setter pris på uteserveringa til naboen.


I løpet av vintermånedene har vi plundret med noen småprosjekt inne.
Gamle furumøbler fra 90-tallet får skinne på nytt med hvit gulvolje.
Er så glad i ekte tremøbler, syns ikke folierte/finerte sponplatemøbler passer så godt på Strand. Og når det er så enkelt som dette å få de mørke furumøblene lyse igjen…Ingen sliping, ingen luting og skumle kjemikalier.


Hverdagene går fort.
Det er om å gjøre å bryte mønsteret litt, finne på noe innimellom som lager gode minner.
En Valentinsdag-shake på Kompis feks.
Så ble det en litt annerledes onsdag.

Eller ta bussen til byen en lørdag i februar for å møte værdens beste Maia og Jan Helge.
Sild og akkevitt og fryktelig mye fliring

Og så har vi Drømmemannen igjen da, som kommer bobler og hjertedonuts på senga på bursdagen min. Og selvfølgelig har han tatt med ei lita skål med puse-godis til Gringo også.
Hjertet mitt smelter

Gringo får bytur han også.
Kakao på Bakklandet, og en fin liten rundtur i Trondheim by

Det er nesten mørkt før vi kommer frem på Strand, når vi kjører etter jobb på fredag. Dette bildet er fra Valsøyfjord tidlig i mars. Tatt i fart igjennom bilvindu.

Men nede ved sjøen trives han ikke.
Gringo er glad i vann osv, men sjøen er for stort, åpent og utrygt. Ingen steder å gjemme seg unna. Her er både Stormåsen og Havørna, og de bør Gringo passe seg for.

Vi rakk en tur på hytta på Oppdal før påske. Her var det mye snø, men akkurat så tettpakket at Gringo holder seg oppå.
Gringo har kontroll på alle forbipasserende.

1.påske på Strand, og Drømmemannen er allerede i gang med det første uteprosjektet
Gringo må få luftegård ute på verandaen, slik at han kan få gå ut og inn slik som hjemme.
Ønsker ikke å slippe han fri her ute heller, selv om det er nesten bilfritt. Her er det mange andre, tøffere puser som bor og det er Havørn som sirkler over hustakene. Dessuten er jeg redd han stikker til skogs og blir borte lenge. Da blir det bare stress å finne han igjen i tide før vi skal dra hjem igjen. Tror også det er lurt å ikke venne han på den friheten, for da kan vi få trøbbel når vi er på tur andre steder der vi er helt avhengige av å ha han i bånd. Men luftegården er svær da, og han har utsikt i alle himmelretninger. Full kontroll.

Og med dette har Gringo offisiellt åpnet Påsken 2024

Gringo er så fasinert over vann, og gjerne det som er på bunnen av en blomstervase. Han gjør alt for å få komme til.
Han har heldigvis ikke satt seg fast enno, men det har blitt en del ødelagte blomster og vaser og mye vann utover bord og gulv.
Og vann som drypper fra bordkanten og ned på gulvet er maks spennende…

Båter er også interessante, og må kontrolleres

Så koselig å få besøk i påska.
Heidi og Kristian setter pris på rykende ferske vafler og lokal pærebrus.
Håper det blir en tradisjon.

Ut på tur i den mosegrodde og uberegnelige steintrappa.
Den er litt skummel når du kommer hit i mørket og skal bære masse ting inn fra bilen. Gelender er bra, men når man bruker alle sine armer til å bære…
Legg merke til omgivelsene på dette bildet, her vil det bli radikale endringer snart

Kos og avkobling

Dompap-par i plommetreet

Et lite hverdagsblinkskudd.
Når moren kommer hjem fra jobb, sitter Gringo alltid klar til å ta imot meg. Enkelte ganger hopper han opp på ryggen min, og blir sittende. Velger å tro det er gjensynsglede

Gringo er der det skjer, og elsker å være med på systua for å hjelpe til.
Ny pute til Strand

Var en tur på BrukOm og fant et søtt lite skap. Det måtte oljes selvfølgelig.
De bildehyllene fra Ikea passa godt med sukkulenter og kjeramikkbilder på

Hjemmehelg og tur til Grønlia i bymarka Trondheim 28.april

Gringo ser Firfisle for første gang.
Ikke noe feil med jaktinstinktet iallefall. Fanga en til slutt, da Firfisla sprang over veien og rett i føttene til Gringo. Gringo stod på den med framlabbene, men da han skulle løfte ene labben for å se så stakk den av, like hel, men sikkert med hjertet i halsen.
Det hadde moren også forsåvidt

Tur til Elgsethytta 4.mai

Tilbake på Strand. Gringo bryr seg ikke så mye om det regner, han er ute i luftegården likevel. Men det er godt å få komme inn å tørke opp

Det er 9.mai og for Drømmemannen og Toillåtkjærringa er det slutt på hvile og idyll på Strand.
Vi har nå starta forberedelsene til det virkelig store prosjektet vårt her ute.
Det første steget er å tømme vedboden for uhorvelige mengder ved. Heldigvis fikk vi stabla det inn i garasjen. Vi har nok ved til flere år framover. Tusen takk pappa Sivert, det er mye varme og omtanke her.

Det blomstrer godt i Mamma Jorids blomsterbed 10.mai

Når Drømmemannen inviterer Toillåtkjærringa med til Kristiansund på tradisjonsmat på Sjøboden, takker man selvsagt ja. Baccalao og Blandabaill

Gringo har lagt sin elsk på denne flate steinen som ligger over veigrøfta. Her må han legge seg neppå hver gang han går den faste turruta si på Strand

Toillåtkjærringa er så gla i våren.
Det spirer og gror, våkner til liv. Alt det man gleder seg til ligger framom en.
Alt er nytt og ubrukt ennå.

Hurra for 17.mai!

Gringo liker ikke reker, han kommer bare bort for å lukte på. Han spiser kun pusemat, vil ikke ha noe annet

Gringo har fått sine egne bobler han feirer med.
Her er han på fylla med Kattemynteplanten sin

Det er her vi kommer til sakens kjerne. Årets store prosjekt.
Det urstygge, svaiende, skakke, råtne og dominerende vedskjulet på høye heler må rives. Her har toget for oppussing og vedlikehold gått for flere årtier siden.
Den er bygget med underdimensjonerte bærende materialer i utgangspunktet. Og pilarene under har mista balansen. De ble stabilisert ved hjelp av stålstag boret fast i fjellet under en gang i tiden, men all annen bærende konstruksjon har sviktet underveis. Nå truer den med å velte seg utover den lille boden nedenfor, og det føles ut som man er på sjøen når man går på golvet der inne. Redd for å trå igjennom.
Ikke har vi bruk for den store boden heller, det er mer enn nok plass i garasjen til å stable veden vår. Siden vi bruker stedet som fritidsbolig har vi mer enn nok lagerplass i garasjen og i den lille boden. Mulig behovet hadde vært annerledes om man hadde bodd her fast.

Men det er ikke bare bare å rive vedskjulet.
Vi er skeptisk til hvor mye vi kan ødelegge det før det kollapser helt. Vi ønsker ikke å ødelegge oss på jobben, og vi vil gjerne skåne den lille boden rett nedenfor.
Vi har tenkt mange tanker rundt dette, og grua oss skikkelig, men vi må bare sette igang.
Vi starter forsiktig, og føler oss litt fram.

Vi bestemmer oss for å la den gamle stabelen med grovt materiale ligge til vi har revet ferdig. Tror den stabiliserer litt.
Og vi er veldig sikre på at vi ikke skal klatre opp på taket for å rive av takplatene.
Brekkjern og gardintrapp fra innsida blir løsninga. Heldigvis er platene fryktelig tynne og lette å rive av takspikern. Ikke god arbeidsstilling å stå slik å jobbe med hendene over hodet, men det går. Man lærer seg smarte metoder underveis og kommer i flyten.

Bordkledningen var festa skikkelig med mange, svære rustne spiker. Pill råttent alt sammen.

Så langt kommer vi før vi må reise hjem til jobb og hverdag.
En rekker ikke mye på 2 dager. Men vi bestemmer oss for å låne oss litt mer skikkelig verktøy til neste gang. Bajonettsaga vi har var for spinkel. Og vi må planlegge litt mer på hvordan vi skal komme til og få løsnet de siste takplatene. Gulvet under der er skikkelig dårlig, og gardintrappa er veldig ustødig der.

Så kommer den nye plenklippern i posten, og det var jammen meg på tide. Plena har vokst helt villt mye denne våren.
Jeg ønska meg en batteridrevet superklipper med framdrift, og denne har kommet ut best i test og hadde en grei pris. Kjøpt på komplett.no
Så slipper vi å kjøre rundt med bensinkanne i el-bilene våre, blir kvalm av lukta. Og så er den meget stillegående.
Stort batteri, med kort ladetid. Fungerer utmerket til vårt bruk. Vi har mye plen på flere nivåer, med en bilvei imellom, så robotklipper har ikke vært et godt alternativ. Dessuten er det ganske bratt enkelte steder.

Gringo har havna uttpå igjen. Dagfylla i helga også

Med sterkere verktøy går det radig. Vi deler opp veggene og takstolene i seksjoner og sager kontollert ned. Veggen mot den litte boden har vi festet med tau i bilens hengerfeste. Veggen er veldig topptung og ustabil, og vi er redd den velter utover.

Tabbe!!! Her skulle jeg filme at Drømmemannen trekker ned den siste veggen. Trykka på feil knapp jeg da vettu. Men selve rivinga gikk heldigvis helt etter planen.

Rivinga av selve vedskjulet ble en suksess.
Alle våre bekymringer ble ingenting av.
Vi klarte det uten skader på oss selv eller nærliggende bygg.
Etter å ha partert den siste veggen, står kun gulvet og søylene/pilarene att.

Men det svaiende golvet var ikke medgjørlig da vi skulle starte rivinga av det.
Plankelaget var dekt med tynne sponplater som var nitidig stifta fast i underlaget. Da vi prøvde å bryte det opp med brekkjernet smuldra det bare opp. Bajonettsaga fikk vi ikke brukt pga søylene og de tykke bjelkene under plankelaget.
Vi var nødt til å legge en ny plan.
Og vi måtte finne en løsning på hvordan vi skulle få kjørt bort den store haugen med råtten, demontert vedskjul. Noen ganger skulle man ha hatt en traktor med henger.

Mens vi legger en ny slagplan for å få plukka ned gulvet på Strand, går vi en ny tur i Bymarka Trondheim.
Denne gangen til Lavollen.
Og her venter en rar opplevelse. Vi trodde vi skulle få se geiter som nylig var sluppet ut på beite, men neida.
Midt på tunet spankulerte det en Røy (høna til Tiuren). Den gikk imellom folkegruppene og familiene der, og straks det kom nye folk, gikk hun og møtte dem også. Hun kom så nærme at vi fikk studert henne nøye, og hun godtok at man klappet henne. Noen strakk ut vingene hennes for å se om hun var skadd, men ingenting tyda på det.
Gringo var utav vogna si og gikk litt rundt benken da vi drakk kakao, han fikk våtmat og kos som vi pleier når vi er på tur. Men da Røya nærma seg, syns han at det var best å hoppe oppi vogna igjen. Stor fugl er ikke noe særlig stas altså
Toillhøn si æ bærre.

Nei, da er det bedre å slappe av i vasken på Strand syns Gringo.

Vi skriver 16.juni og kun pilarene står igjen.
Etter ei uke med regn, ble platene på gulvet såpass møre at vi fikk løsna dem fra plankelaget. Litt som å skrelle appelsin og prøve å få til den største sammenhengende skallbiten,
Nå må vi begynne å legge en plan på hva vi skal gjøre med dette området der vedskjulet har stått.
Jeg ønsker meg IKKE mer plen, men heller en trygg trapp, både sommer og vinter. Gjerne med en platting og noen blomsterkasser, sittebenk osv. Et trivelig og lunt uterom.
Området er stort og bratt, er fullt av gjørme, ugress og ei steinur/fylling bak.
Og hvordan skal vi få fjerna pilarene?

Vi trenger en pause. Vi er slitne etter intens riving og tenking og bekymringer. Vi pakker kofferten og tar ei uke på Sardinia. Gringo skal for første gang bo på hotell uten moren og far.

Gringo skal på Malvik kattehotell Den høye Hale. Der får han eget rom med utsikt, tilgang til fellesrom og 3 store luftegårder. Det blir veldig spennende å se hvordan han oppfører seg mot de andre kattene, om han blir så han trives. Vi har prata med hun som eier og driver kattehotellet, og vi har lest anmeldelser og sett bilder av de som har vært her tidligere. Så vi er ganske trygge på at Gringo er i beste hender, at det blir en god erfaring å ta med seg videre.
Men det er Litjguten vår da.
Skal tro hva han tenker når vi kjører han dit og bare forlater han der med bare ukjente folk, andre katter, og helt nytt sted. Blir det sånn at han savner moren og far på natta? Eller er vi glemt så snart vi går ut døra?
Mammahjertet er litt sårt

Heldigvis får vi jevnlige oppdateringer og bilder fra den Høye hale.
Gringo brukte litt tid på å venne seg på sin nye tilværelse. Han sørget litt i starten, og var meget skeptisk til sitt nye hjem.
Hotellpersonalet har tatt seg godt av han og gitt han mye kos, og etterhvert ble hotellet en bra plass å være. Han var snill mot de andre kattene og fikk gå fritt rundt omkring. Etterhvert flytta han på egen hånd inn på et familierom der det bodde flere katter sammen som allerede var samboere hjemme.
Her er et bilde fra dette rommet.
Driveren av kattehotellet sa han var den største katta på hotellet, men også den mest forsiktige, og bare snill.

Drømmemannen og Toillåtkjærringa dro med fly fra Gardemoen til Alghero på Sardinia.
Vi kjørte bil ned til Gardermoen, overnattet på hotell og tok flyet som gikk kl 07.00. Parkering var forhåndsbestilt, og bare 2 minutter å gå unna Terminalen.

Det var ikke stappfullt av turister i Alghero da vi ankom. Mulig det var veldig tidlig i sesongen.
Det var godt å slippe å stå i kø alle steder. Og vi fikk plass på alle restauranter vi møtte opp på.
Vi er vel ikke veldig god på stappfulle bygater og partyturisme. Vi skulle bare koble av og nyte god mat og god drikke i vakre omgivelser. Bare kose oss sammen.

Men det var veldig rart å reise på tur uten Gringo da, Han bruker å være med på uterestauranter i trilla si, plassert mellom oss ved bordet.
Men det hadde nok blitt for varmt.
Og vi ønsker ikke å ha han med på fly.
Men det var lokale puser overalt.
Denne hadde fast plass på det ene torget i gamlebyen.
Var ikke interessert i kontakt med folk, ville bare slappe av der. Men reagerte kjapt med høy rygg og oppblåst, struttende pels da det kom hunder for nærme.
Liten men knalltøff

Gamlebyen i Alghero minte oss mye om Visby på Gotland. En forvarsmur rundt byen mot trusler fra havet, smale smug med brostein, murhus og masse små fortausrestauranter.
Skarven som satt og sola seg på fjærasteinene, og masse små katolske kirker og klokketårn.


Her er det mye historie fra steinalder, gjennom romertiden, det bysantiske riket, middelalder og verdenskriger.
Fisk og sjømat er på øverst på alle menyer. Men også ost, øl, vin og landbruksvarer er de selvforsynte med

Toillåtkjærringa er vel det man kan kalle matnysgjerrig.
Elsker å smake på all slags mat. Og søker alltid lokale tradisjonsretter, det som er typisk for stedet man besøker.
Sardinia var full av tradisjonsmat, og de er stolte av det.
Her på øya produseres og dyrkes det fantastisk mat og råvarer.
Spekemat, sjømat, fisk, tomater, ost, øl, vin, bobler, kjøtt fra både storfe, svin og sau. En lokal variant av pasta, som var formet som små kuler. Og det flatbrødet…..
Og jeg fikk servert hvitvin som smakte rødvin. Hadde jeg hatt bind for øynene hadde ingen klart å overbevise meg om at vinen var hvit. Merkelig, overraskende og nydelig på smak.
Absolutt en smaksopplevelse rikere.

I havna lå det masse ulike båter, alt fra superyachter, seilbåter, små utleieribber, gamle husbåter, båter som frakter turister rundt på delfinsafari, bortgjemte strandperler, undersjøiske grotter og til fyrtårn, og gode gamle fiskebåter. Vi var aldri så tidlig oppe at vi så fiskerne kom inn fra havet med fangsten på tidligmorgenen, men det satt en og annen fisker og rensa og reparerte garn da vi gikk forbi.
Men vi var innom fiskemarkedet, og det var rikholdig. Mye rar fisk jeg ikke har sett før iallefall. Og masse blekksprut.
Nå er vi vel ikke veldig interessert i båt, utover det å beundre utseende, størrelse og tekniske installasjoner, men prøver å finne hverdagsøyboeren, de lokale. Føle litt på hvordan det virkelige livet her er.

Det var veldig frodig her, kanskje fordi det var tidlig på sommeren ennå. Og det er nok fuktigere luft her ute i havet enn på fastlandet.

En halvliter med havutsikt, servert på Italienske flis

Det er ikke bare Gringo som ligger på bordet…

Nede ved enden på bymuren, rett ved havna gikk vi oss på et hospits for eierløse katter. Der fikk de tak over hodet, rent vann og kattemat. Så litt ut som det var spesielt egnet for kattemammaer med kattunger.
Ikke greit å være husløs pus, men her får de et lite pusterom.
Håper noen tok seg av dem slik at de ble kastrerte og fikk vaksiner.
Så søte pusonger

Hotellet vårt lå på stranda, og 1,6 km fra gamlebyen.
Stranda var superfin, men det lukta fis.
Vannet var veldig klårt og rent, ingen tarmbakterier osv.
Vi fant ut at det var en spesiell type alger som spiste bakterier som var skyld i lukta av svovel.
Vi bada og koste oss på stranda vi, men har ikke tålmodighet til å ligge i ro på ei solseng i flere dager på stranda uten noe aktivitet. Så vi var ofte ute og gikk langs strandpromenaden inn til gamlebyen.

De beste restaurantene lå i nærheten av hotellet vårt, nede ved stranda.
Vi brukte google og fant de høyest rangerte restaurantene der. Og det stemte godt med vår smak.
Vi sitter igjen med en positiv opplevelse av spesielt folket. Servicen er ekte og faktabasert, utført med stolthet. Ingen overdreven, pågående og overflatisk service. Ofte er det sterke, stolte kvinner som driver forretningen.
Og det som overrasker oss mest er hvor lavmelte og rolige og ordentlige folkene her er. Vi trodde Italienere var et litt støyende og bråkete folk.
Men de er veldig engasjerte i fotball. Alle restauranter og serveringsplasser hadde en storskjerm med fotball-EM. Og det hørtes, men det skulle bare mangle.
Vi ser hvor viktig familie er her, og de samles alle sammen rundt matbordet og spiser masse og lenge.
På restaurantene vi var på fantes det nesten bare langbord, iallefall inne. Vi satt oftest på uteserveringa, og følte på den gode stemninga innenfra.
Gelato (Italiensk is) derimot, er fryktelig oppskrytt. Vi liker norsk fløteis bedre.
Is passer ikke i det hele tatt i 30 graders varme, den renner bare bort før du rekker å spise den.
Gelato smelter til sukkerlake, norsk fløteis smelter til fløtebasert vaniljesaus.

Alltid båter å se der ute på havet

Her blir solnedgangen «spist opp» av havdisen. Ganske spesielt. Men husk vi er på ei øy midt ute på havet

Borte bra, hjemme best. Det syns både Gringo og vi.
Gjensynsgleden var stor da vi hentet Litjguten vår på Den Høye Hale.
Han satt ute i luftegården da vi kom, og kjente straks igjen stemmene våre før vi rakk å komme inn til resepsjonen. Vi så han ikke, men hørte han mjaua på oss. Og dermed satte de andre kattene i gang også. Det var som de sang: «Gringo blir henta, Gringo blir henta». Akkurat som i barnehagen.
Da vi kom inn, kom han stormende.
Det tok litt tid etter vi kom hjem før han fikk fordøyd alle sine opplevelser. Han var ekstemt stressa, og så ut som om han lette etter de nye kattvennene sine. Han hadde store problemer med å falle til ro, og da han la seg på sofaen tok det ikke lang tid før han bråvåkna og måtte få bekreftelse på at vi var der og at han var hjemme igjen.
Men etter noen dager kom han inn i hverdagsrutinene igjen og ble den samle gamle gode gutten vår.
Tror nok at han har hatt det kjempefint på sin sommerferie, og at han har vokst på opplevelsen. Ser han oppfører seg helt annerledes i møte med andre katter nå, og setter mer pris på kosestunder.
Vi velger Den Høye Hale neste gang også, og vil på det varmeste anbefale det til andre puser.

Men så var det den svære stabelen med demontert vedskjul på Strand da.
Gringo fikk litt kvalitetstid med kattemynten sin, mens Drømmemannen og Toillåtkjærringa kjørte 4 bilhengerlass til reMidt på Liabøen. Det var lørdag og åpningstia var 9-14. Første lass ble levert kl 9.10, det siste kl 13.10
Jepp, det var en bråstart på hyttelivet etter sol og strand på Sardinia.
Men nå var den bekymringen også borte.

Drømmemannen er så glad i rips med vaniljesaus, og så har det seg sånn at vi har et svært ripsbærtre i hagen på Strand. Ripsa var modne, og da måtte vi plukke og renske da, så vi kom bærtrosten i forkjøpet.
Det var litt koselig og sitte ute og renske rips, ikke sant Drømmemannen min?
Kommer du på besøk kan du risikere å få servert rips med vaniljesaus, vi har fryseren full

Sommeridyll på Strand

Det er 19.juli og vi starter sommerferien vår på Strand.
Vi har planer om å bruke deler av de tre ukene til å jobbe med å bygge ny trapp osv der vedskjulet sto, men har også lyst til å kjøre en tur til Ålesund og omegn med hotell overnatting. Denne gangen skal Gringo få være med. Og kanskje, hvis været tillater det, tar vi en fjelltur i Grimsdalen på Dovrefjell. Der er det fin sætervei å trille på, og passer godt for vår lille familie. Alt utstyr er med, slik at vi slipper å kjøre hjemom for å hente.
Mulig Gringo er i ferd med å utvikle et rusproblem… han er allerede i gang fra fredag kveld.

Heldigvis har vi en trelastbutikk på Vågland, Byggtorget Rolf Maridal, som også leverer på rett på tomta. Konkurransedyktige priser, bra kvalitet, super service og ca kr 320,- i frakt.
Det lasset der hadde blitt mange turer med bilhenger tur/retur Obsbygg på Tiller.
Og det er kjekt å handle lokalt, regner med dette ikke er nok så vi må nok bestille et lass til.

Vi er i gang med den mer konstruktive delen av prosjektet. Drømmemannen snekrer på oppdrag fra Toillåtkjærringa, og kommer med særdeles fornuftige innspill og rettinger på Toillåtkjærringas ville ideer. Drømmemannen er amatørsnekker, men har ganske god erfaring med ulike plattinger. Og sjøl om Toillåtkjærringa er fryktelig vanskelig å overbevise om at andre løsninger enn det hun har tenkt, kan vel så smarte, så har ho forstått at det er lurt å lytte til gode råd fra Drømmemannen, i allefall innimellom.
Første del av jobben er hvordan komme seg til den lille boden i bare sokkelesten.
Vi bygger en platting, selvsagt, mellom terrassen og boden. Ett nivå opp i høyde i forhold til dagens steinheller, men mer riktig i forhold til inngangen til boden, og terrenget forøvrig. Bare vent og se.

Ramme først, og «spikerslag» og så ugressduk under terassefjølene.
På høyre side skråskjærer vi platten, og lager trapp ned mot hagen bak huset. Der ripsbærtreet bor vettu. Til venstre blir det grusgang og platting og trapp videre.

Se her da, verdens beste Mamma har strikka pute til oss.

Og hvor går veien videre fra her?
Toillåtkjærringa liker å planlegge og tegne arbeidstegninger for å fortelle hvordan hun ser det for seg det skal bli, Drømmemannen sier det ikke går an her. Vi må se på terrenget og bygge ut fra det, sier han. Og da blir det en del diskusjoner da, og selv om vi mener det samme er det ikke alltid like enkelt å formidle akkurat det. Men Drømmemannen er supertålmodig, tar alle mine ideer seriøst og forklarer veldig godt hvorfor ting må gjøres på en annen måte. Ofte er det Toillåtkjærringa som er bekymra for at ting ikke blir solid nok, stødig nok eller nøye nok, og da forklarer Drømmemannen tålmodig at jo da, dette holder i massevis, det vet jeg. Det her ligger i ro, det sklir ingensteder, belastningen er ikke den vegen, men nedover. Her står det på fjellet. Alt dette tilsammen låser det av og gjør det stødig og sikkert. Og Toillåtkjærringa ser jo at Drømmemannen har rett. Men innimellom hender det at Toillåtkjærringa kan bidra med ei bedre løsning hun også,
Drømmemannen er alltid raus og sier at dette får vi til sammen.

Denne plattingen er vel egentlig ikke en del av trappa ned fra parkeringsplassen, men mer en platt i stedet for ingenting der.
Vi tenker å bygge starten på selve trapp opp ett nivå til venstre for denne, men hadde vi strekt den helt ned til lilleboden hadde den blitt så veldig høy og ruvende. Den hadde kommet langt opp på veggen til lilleboden, og det hadde blitt litt rart.
Plattingen her forankrer vi i fundamentet til lilleboden, og da kan vi bygge videre på denne. Lilleboden er støpt fast solid rett på fjellet her, så den tåler masse.
Mulig vi kan få til en koselig liten sitteplass her mot lillebodveggen?

Vi blir enige om hvor lang, høy og bred platten skal være.
Vi famler oss litt frem, diskuterer og blir enige. Noen ganger oppdager vi feil og må ta opp igjen og starte på nytt.
Men det går sakte men sikkert framover.
Vi innser vel allerede her at dette kan ta tid.

Vi er stort sett heldige med været, men plages med klegg og knott.
Vi fikk skikkelig gjennomgå da vi skulle bryte opp pilarene, og bære dem opp fra gjørmehullet og opp på parkeringsplassen.
Fikk lånt oss ei skikkelig vinkelsliper, slik at vi fikk kutta stålstagene, så det gikk nogenlunde greit.
Toillåtkjærringa ble litt engstelig da det kom litt røyk opp fra bakken, så da tok hun vannkannen og dynka bakken med vann, bare for å være sikker.
De pilarene var så uhåndterlige og tunge, og det var så sleipt og glatt der i gjørma, men samtidig var vi dritsure på grunn av alle kleggbitta, så vi løfta dem opp på ren trass.
Fy faan for noe dritt. Klægghelvett!

Det er mye god motivasjon i lokal, iskald pærebrus.
Vi fortsetter til neste nivå og hovedplattingen. Det er her selve trappa starter.

De hullene der er det mange som har undret seg over. Vi skal bygge bunn i dem, legge på grusarmeringsmatter og fylle de med grus. Dette for å unngå å skli på superglatt treplatting i vinter. Bare vent så skal du få se hvordan vi gjør det.

Plutselig er vi i gang med første trappetrinn.
Og se, det passer akkurat å sitte ved lillebod-veggen uten å stange hodet i takrenna. Perfekt!
Men vi må gjøre noe for å skjule den steinfyllinga i bakgunnen.
Da Toillåtkjærringa satt hjemme og tegnet ideer, hadde hun en plan om å putte inn noe mer stein, plante noen stenbedsplanter og legge inn ledlys.
Men når vi ser steinura i virkeligheten, så ser vi at den er bare ei stygg fylling.
Dessuten bor det to padder inni der, og de vil vi ikke ødelegge hjemmet til

Vi er alle slitne når kvelden kommer, men ved godt mot.

Andre trinn i trappa, og vi har et stykke igjen til vi når opp på toppen.
Her må vi holde tunga bent i munnen.
Hvor mange trappetrinn trenger vi før vi når bort til kanten av toppen, og stemmer da høyden med terrenget der oppe?
Vi vil jo at trappetrinnene skal være nogenlunde like både i steghøyde og dybde. Her blir trappa virkelig til underveis, og det blir mer prøving og feiling, og mye tenking. Vi er langt fra proffe på dette.
Vi står og sklir fremdeles rundt i gjørme, og kleggen elsker oss. Dessuten er vi snart tomme for skruer.

Da passa det veldig godt med besøk. Datter Heidi og Svigersønn Kristian var ikke tunge å be med på en tur på Biltema og Obs bygg i Kristiansund.
Vi hadde lenge tenkt å kjøre runden til Kristiansund via Tustna, og nå var tiden inne for litt sightseeing. Vi tok lilleferga fra Hendset til Arasvika, og kjørte over Ertsvågøya og gjennom Tustna. Bildene over er fra ferga Tømmervåg til Seivika.
Det var så fint der ute, masse holmer og små øyer utover mot havet, små fiskevær og fyrlykter.
Neste gang må vi besøke Smøla også.

Samme sted, samme motiv, 14 års mellomrom. Klippfiskkjærringa.
Enn det, at det er 14 år siden vi var i Kristiansund for å se på Kaptein Sabeltann da han var på miniturne her i forbindelse med åpninga av Atlanterhavsbadet.

Gutan på kaia

Da har fylt på med både terasseskruer og større skruer til ramma og bæringa. Ingen grunn til å stoppe opp

Fire trinn opp og vi har ennå ikke kommet oss borttil kanten på toppen. Og hvordan skal vi sikre selve kanten slik at den fyllinga ikke sklir ut.

Det finnes ikke en eneste god arbeidsstilling oppe i trappa. Det eneste positive er at vi har kommet så langt at vi slipper å skli rundt i gjørma. Og når det er overskya og litt regn er kleggen borte…..men knotten derimot…

Gringo har vært veldig tålmodig lenge, han er ute i luftegården sin mens vi jobber med prosjektet vårt.
Han mjauer på oss innimellom for å få kontakt, og vi har dårlig samvittighet for en litt forsømt pus.
Prøver å få til en spasertur til kvelds, etter at varmen har gitt seg litt.
Vi har godt av å strekke litt på bena alle sammen

Ny, kreativ liggestilling

30.juli Får vi en ny leveranse av materialer. Vi er tomme for terrassefjøler, og har med det samme bestilt spiler og konstruksjonsvirke for å bygge blomsterkasser. Vi har også bestemt oss for å skjule steinura, heretter kalt Paddeborg, med en spilevegg.

Vi kom til topps med riktig høyde og med en platting øverst som går ut fra terrenget og dekker avstanden fram til øverste trappetrinn. Den er festa godt innpå terrenget oppe ved parkeringa og avlaster presset på selve kanten slik at den ikke glir ut

Og vi er i gang med bakveggen og rammeverket til blomsterkassene.
Men hva gjør vi med avstanden mellom veggen og toppen av Paddeborg. Der kan man falle nedi

Spiler er gøy.
Det går ganske radig å få laget blomsterkassene og spileveggen bak. Vi avpasser høyden og lengden på kassene med trappa og plattingene, og bruker ei eikelist som vi legger mellom spilene for å få riktig avstand hele veien.
Vi har planer om en sittebenk mot veggen av lilleboden, og ønsker at sittebenken og den nederste blomsterkassen skal ha samme høyde.
Vi tar mål av hagestolene for å finne passende sittehøyde.
Blomsterkassene er 50 cm dype ut fra veggen. Det var et poeng å ha de så store som mulig for at ikke frosten skal ta knekken på plantene.

Vi har bestemt oss for å legge tak over Paddeborg, men er fortsatt i tenkefasen på hvordan vi skal gjøre det uten at Paddeborg kollapser. Det må også være så solid og stødig at man kan gå på taket

Drømmemannen foreslår at Toillåtkjærringa og Litjguten går tur mens han bygger sittebenk.
Det klarer han uten hjelp påstår han, og så får vi en liten pause for å tenke på hvordan vi skal konstruere taket over Paddeborg

Drømmemannen altså.
Han var ferdig med sittebenken da vi kom tilbake fra tur. Og den ble helt som jeg hadde håpet.
Toillåtkjærringa hadde allerede kjøpt puter og var snar til å finne de fram, sammen med ei gammel lykt og noen telys.
Ble ikke det et litt koselig hjørne?

Det hjalp med en liten tenkepause, for nå har vi det klart med taket over Paddeborg.
Her ser du tydelig avstanden som vi var nødt til å dekke over

Paddene våre har fremdeles masse muligheter til å komme seg både inn og ut av Paddeborg, både nedover på siden mot hagen og under platten vi har bygget.

Prosjektkontolløren er på inspeksjon.
Ser ut som om det er godkjent

Denne har jeg ikke sett før.
Ca 5 cm lang og skikkelig svimete. Spørs om han hadde vært bortpå kattemynten til Gringo.

Her er vi i gang med Toillåtkjærringas ville ideer.
Hvordan lage ei sklisikker tretrapp.
Veldig inspirert av tv-programmet Tid for Hage på TV2, der de laget grusganger i en hage. Grusen ble stabilisert av en slags matte med små rom og fiberduk i bunn. Matten gjør at grusen holder seg der den skal være, og du kan gå i grusen uten å synke ned i den. Du kan tilogmed kjøre rullestol på grusen uten problemer.
På Tid for Hage laget de riktignok grusganger i plena, men Toillåtkjærringa mener det er mulig å videreføre dette til platting og trappetrinn også.
Selvfølgelig har de ikke slike matter på butikkene i Trondheim, så vi måtte bestille på nett.
Kastanjehagen.no hadde slike som ble brukt i Tid for Hjem.
Vi integrerer en boks/kasse i plattingen, med en slags sengebunn. Viktig med mål som stemmer med lengde og bredde på mattene.
Selve matta er 2 cm høy, og det er anbefalt et topplag med grus som ligger ca 1-1,5 cm over matta. Så da måtte vi beregne ut fra dette hvor vi skulle plassere bunnen.
I tillegg bør det være en liten avstand mellom fjølene for drenering av vann, men ikke så stort at grusen stikker seg igjennom duken i bunn og ut under platten.
Vi trenger ingen lekkasje av grus, kun at det ikke blir stående vann i bunnen av kassen.

Her er matta. De finnes i ulike dimensjoner. Vi valgte den som er 2 cm høy. Perfekt til vårt bruk. Den som er 3 cm dyp tåler at du kjører lastebil på den når den er fylt med grus, men vi skulle bare gå på deni. Mattene tåler -30 grader. Selve rommene er laget av et plastmateriale, og det er enkelt å tilpasse størrelsen ved å skjære med en skarp tapetkniv. Duken er solid limt fast i plastrommene
Våre matter er 80 cm x 120 cm

Jammen meg ser det til å funke gitt. Må innrømme at vi var veldig spente på dette.

I utgangspunktet planla vi å bruke elvegrus eller lignende. Det er jo det de bruker i alle slike hageprogrammer. Men det var ikke enkelt å få tak i her på Vågland. Vi kunne dra inn til Kristiansund på Byggmakker og kjøpe 20 kg-sekker til kr 169,- men vi droppa det.
Vi kunne selvsagt ha plukka stein i fjæra, men da har vi vært nødt til å sortere ut riktig størrelse på grusen. Den skulle være 8-16 mm.
Vi sto fast en stund, men plutselig tenkte Toillåtkjærringa, hvorfor ikke bare bruke vanlig hagesingel. Den er kanskje enda sikrere mot å skli på pga de kvasse kantene.
Så da avtalte vi med det lokale pukkverket å komme å plukke singel i ikea-bager. Så mye vi ville ha. Bare vipps meg kr 200,-du, sa daglig leder.
Så da løste det seg også

Elvegrus er veldig pent, men hagesingel er vel ikke så verst det heller?
Nå har vi i allefall stein som naturlig finnes på plassen her.

Det er ikke å anbefale å slippe Toillåtkjærringa løs på Jula på egen hånd. Iallefall ikke når det er salg.
Det ender som regel opp med ville ideer og pussige kjøp.
Denne gangen var det denne solcellelykta som trigget redesign-genet til Toillåtkjærringa

Syntes ikke det passa med svarte plastledninger på lampeskjermen, så da fjerna vi dem. Så også at det var en genial og enkel festemåte for tråden inni der, så da var det bare å surre på hamptråd i stedet. Det hadde vi jo liggende klar i lilleboden allerede.

Skal vi se…hvorfor måtte vi til Kristiansund igjen?
Jo! Vi var tom for stifter til stiftemaskina. Fester ugressduken vettu.
Og vi mangla masse hagejord for å ha i de nye blomsterkassene, og litt belysning for å gjøre det koselig borti nytrappa. Og kanskje noen blomsterkrukker for å markere kanten på Paddeborgtaket.
Ville ikke ha flere blomsterkasser, måtte bryte litt så det ikke bel for mye spiler.

Så vi tømte beholdninga for plantejord samt restbeholdninga av blomsterkrukker på Obs bygg, og kjørte til Plantasjen for å fylle resten av bilen med jord. Jula hadde utebelysningen, og Biltema hadde riktige stifter.
Og så ble det en Dagens Lapskaus på Fjordkroa på Aspøya mens vi lada bil

Rydder litt i Gamle blomsterbed og deler av noen rotknoller for å flytte planter opp i de nye kassene. Tenkte ikke å kjøpe noe nytt, for vi har allerede massevis av planter. Men må se det litt an etterhvert, men har flytta noen allerede.
Blomsterkrukkene er boret hull i bunn for drenering, skrudd fast i platten for at de ikke skal blåse bort, og har fått et lag med grus i bunn.

Solcellelamper fra Jula. Har plukket av dem foten som skal stikkes i jorda, og skrudd dem fast til toppen av veggen. Sammen med blomsterkrukkene markerer de kanten av Paddeborgtaket

Grusgangen mellom plattingene er ferdigstilt, også med samme type grusstabiliserend matter under.

Og slik ble den nye trappenedgangen til hagen bak huset, der ripsbærtreet bor. Skiferhellene vi grov opp da vi anla grusgangen fikk nytt liv som tråkkheller fra trappa og ned i hagen.

Kontolløren er ute på siste inpeksjonsrunde, og godkjenner herved prosjektet

Før og etter-bilde.
Ganske stor endring.
Fyflate for et voldsomt prosjekt.
Det har tatt nesten alle våre fridager siden 18.mai, 3 uker av sommerferien. Det ble ikke tid til hverken fjelltur eller biltur til Ålesund
4 biltilhengerlass med demontert vedskjul
Nesten 1 kilometer med treverk
3000 skruer
50 meter ugressduk
1360 liter plantejord
10 stk Ecco gravel grusarmeringsmatter
0,4 kubikk singel sjølplukk
1,5 liter ublanda appelsinsaft
1,5 liter ublanda husholdningssaft
Vi er dritslitne og maroder i kroppene våre.
Noen knott og kleggstikk er godt vedlikeholdt og klør fortsatt intenst ennå.
Men vi er superfornøyd med resultatet, og veldig stolte over å ha klart det.
Nå blir det bare kos framover.

Vi har allerede slitt ut en bukett med tulipaner…

Tiden flyr avgårde hjemme hos Toillåtkjærringa, Drømmemannen og Litjgutn.
Jula er rydda bort, nissene er plassert på loftet og juletreet ligger på verandaen og venter på et skikkelig stormkast som skal ta det med til de evige granskoger. Gaver er telt opp, takket for, og de som ikke passet er bytta før fristen gikk ut, vi har også supplert med julepynt til halv pris.
Vi har gjort en imponerende innsats med å tømme skapene for julebrød og julemat.
Jobb, hverdag og faste rutiner er gjenopprettet
Vi er godt i gang med å bruke av uke 3 i det nye året.
Også i dette nye året føles det tomt og tamt etter jula har dratt sin vei, og vi gjør derfor små tiltak for å fargelegge tomrommet.
Jeg elsker tulipaner!
Det gjør Gringo også…

Det har vært en travel og begivenhetsrik høst og førjulsvinter.
Det er først nå jeg har tatt meg tid til å se tilbake på alt som har skjedd.
Heldigvis har jeg tatt en del bilder også av de små begivenhetene, som kanskje ellers ville blitt glemt i alt det andre altoppslukende.
Nå ser jeg at vi har hatt noen pusterom underveis, små øyeblikk som er så viktige og energigivende for oss.

Etter lange bilturer og mye bruk av sele og bånd, floker pelsen seg til tover. Gringo er ikke glad i å bli børsta, vi får det ikke til. Derfor bestilte vi time til dyrlegen med pelsstell og kloklipp, samt en sjekk av tennene.
For å spare tid, så ble Gringo med Toillåtkjærringa på jobb først på dagen.
Og da kom innsektteltet til nytte.
Inni det er det god plass til både trille, dokasse, matskåler osv.
Så slipper Gringo å stå i tjor på kontoret. Døra inn til resepsjonen der jeg jobber er åpen, så det er ikke mulig å stoppe han fra å stikke ut på annet vis.
Gringo sovna i trilla si i løpet av kort tid, så null stress å ha med han på jobb en dag.

På Anicura Stjørdal dyresykehus fikk Gringo hjelp med å bli kvitt flokene. Under bedøvelse ble flokene kyndig kammet ut. Det ble to hele søppelbøtter med pels som forsvant. Og likevel var det mer enn nok pels igjen på Gringo. Tror han syns det var godt etterpå. Ikke behagelig med de flokene som sikkert lugger veldig.
Klørne var lange og trengte en klipp. Greit å passe på dette på en innekatt. Han har klorestativ som han bruker mye, men det er ikke nok. Og på de mange turene vi har vært på i sommer, har han ikke hatt tilgang på noe annet å klore på enn teltduken.
Tennene var helt fine.
Nok en gang tusen takk for god og trygg hjelp av Hilde Landfald og gjengen på Stjørdal.
Det er kvaliteten, kunnskapen, tryggheten og servicen som gjør at vi velger dere.

Den 10.august ble en merkedag for fremtiden, en lykkens dag. Lille Henrik kom til verden. Og med det ble Drømmemannen farfar og Toillåtkjærringa bonusbestemor. Tenk det.
Henrik er lik sin farfar, han liker å være ute i god tid, og kom til verden 14 dager før termin. Nå er han blitt en solid og frisk godgutt, alltid med et smil på lur.
Vi gleder oss over å være bæssforeldre.

Nissen på lasset. Jeg har arvet en grevling, eller to. På hytta i Strandageilen ved Halsa

Det er ikke alltid enkelt å håndtere alle følelser fornuftig.
Jeg er overlykkelig og ubeskrivelig takknemlig for å få ta over sommerhuset på Vågland etter mine foreldre.
Stedet er en perle.
Dette er et sted jeg finner roen og kan nyte stillheten. Naturen er slående vakker, det er i umiddelbar nærhet til sjøen. Mamma og pappa har gjort underverker med vedlikehold og oppgradering, så alt er i god stand.
Jeg stortrives, og har aldri lyst til å dra derfra etter et opphold.
Men,
Mamma og pappa har også trivdes veldig godt her, de har skapt mange gode minner og hatt fine dager her ute.
De er begge absolutt i live, og i beste velgående alderen tatt i betraktning.
Pappa blir 88 år i mars, mamma blir 86 år i oktober.
Følelsen av at jeg skal ta dette fra dem er murrer i bakhodet og er vanskelig.
Jeg har gått mange runder med meg selv og selvsagt prata mye med de om dette. Men de er fast bestemt på at nå er tiden inne for å overlate det til meg, de kjenner på alderen og føler det blir for mange hus og hytter å holde orden på.
De har hytte på Røros som skal holdes ved like, og hjemme i Buvika trengs det å stelles litt. Pensjonisttilværelsen har vært preget av mye bilkjøring i mellom alle stedene, plenklipping og masse bygging og vedlikehold av hage og bygninger.
Og alt dette var helt supert for noen år siden, pappa har aldri likt å sitte rolig. Han har vært arbeidskar hele livet, likt å bruke kroppen og hodet til praktisk arbeid, gjerne så tungt og hardt som mulig.
Nå vil de bruke mer tid hjemme og på Røros, og jeg håper de kan bruke tiden til å kose seg mer sammen, nyte at de har hverandre og tross alt ei brukbar helse.
Jeg har lovt å ta godt vare på stedet, og at de skal få komme på besøk når de ønsker.
Men jeg har også bedt om tillit til å få gjøre ting på min måte, tilpasset vårt liv og behov. Vi er ikke helt pensjonister ennå, vi jobber fem dager i uka, og helgene flyr forbi. Vi har ikke samme muligheten til å være her så ofte og så lenge som de kunne.
Jeg trenger å få sette mitt preg på stedet, uten å slette alle spor etter dem.
Det er jo de som har gjort plassen til en perle, og her er det mange gode minner etter da jeg, Heidi og Svartfot besøkte dem her ute.

Gringo på utkikk etter nabokatta på Strandageilen. Stabblandet i bakgunn
Furukongler i Buvikmarka

Vi trives jo hjemme også, og noen helger er det godt å bare slappe av med en tur i skogen i godværet.
Spesielt fint er det på høsten, når man kan sanke bær, sopp og flotte fotomotiv.

Far og Gringo på vandring i Buvikmarka

I høst var det mye god sopp å plukke i skogen. Å da blir det ekstra morsomt.
Når man går etter teft og plutselig står man midt oppi et hav av traktkantarell, så langt man klarer å se.

Gringo har blitt en godt trent sopp-katt, og legger seg ned ved soppstedene. Gjerne midt i. Her har han funnet gul kantarell rett ved stien.

Et godt resultat. Dette blir det mange gode Finnbiff-middager og viltgryter av.
Det er ganske trivelig når været er så godt at man kan sette seg ned ute på verandaen når man kommer hjem fra sopptur, og bare ta rensinga ute.

Var ikke den søt??

Turen trenger ikke alltid være så lang. Gringo er fornøyd med en tur på den frodige plena vår og han. Han digger å leke med pinne, og får mye god trim av å løpe rundt og rundt etter den, helt til moren blir helt tommelumsk etter all snurringa.
Da må vi sette oss ned og ta en liten pause, helt til pulsen og pusten roer seg ned litt.

Regnværsdager bruker vi til å drømme om farger, og planlegge oppussing på Strand.
Gringo vil gjerne bidra han også.
Vi har en plan om å bygge luftegård til Gringo på verandaen. Litt på samme vis som han har hjemme. Så kan han være uten bånd ute, men trygg for ørn, grevling, rev, hannkatter, hunder og biler.
Det er 2 damepuser hos nærmeste nabo, de har allerede observert Gringo, og vist interesse for han. Tror dette blir hyggelig. Gringo liker veldig godt å studere puser på avstand, de som kommer for nærme blir blankt avvist.
Men Gringo-luftegård blir det ikke før til våren.
Vi kan bruke høsten og vinteren til å finpusse litt inne.

Kjøkkenfrontene har nok sett bedre dager, men selve skapene/skroget var helt ok. Frontene er sponplate med eikefolie.
Ventilatoren har nok også gjort sitt, i allefall utseendemessig.

Har alltid ønska meg gult kjøkken, syns det er så friskt og sommerlig. Og hvor passer det bedre med gult kjøkken enn på sommerstedet på Strand?
Men det må være riktig gulfarge.
Etter en god del leiting fant jeg omsider gulfargen jeg hadde sett for meg. Gullgul. Fargerikes egen farge.
Anbefaler Fargerike Reinaas på Tiller, du verden for en service. Der deler de mer enn gjerne av sin fagkunnskap
Bruker Trestjerners Premium Gulvmaling. Forbehandler overflatene med Trestjerners Gulvrens for å fjerne fett og skitt. Ellers ingen primer eller heftgrunn. Denne malinga skal tåle det meste og er overmalbar etter fire timer.

Litt av en forvandling eller hva?
Nymalte kjøkkenfronter, og ny ventilator. Vi valgte å sette på de gamle messingknottene igjen. De var egentlig ganske fine og passa stedet godt.

Huset var fullt utstyrt og møblert da vi overtok. Noe bytter vi ut, noe pusser vi litt på og det meste beholder vi som det er. Dette er stua, med nydelig utsikt over fjorden. Vi kjøpte nye lenestoler. De som sto der fra før var store og kjempetunge. Vi bytta dem med disse to litt enklere svingstolene. Her sitter vi og nyter morgenkaffen og følger med på båtene på sjøen og alle småfuglene i hagen. Og ja, jeg fikk kikkert i julegave, så nå kan jeg se etter om det er folk på gården på andre sida av fjorden, der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Veiløst og rasutsatt.

De gamle pinnestolene fikk ny farge, Natural Blue. I Trestjerners Premium gulvmaling. Understell på bord likeså. Bordplatene fikk en god omgang av Drømmemannen og hans slipemaskin, etterpå ble de smurt inn med lysfarget Trestjerners Gulvolje.
Kjøkkenbordet sto der etter mamma og pappa. Salongbordet kjøpte vi for 400,- på finn.no

Etter all den vellykkede malinga, kunne vi ikke stoppe der.
Vi reiv av taklistene. De var beiset mørk brune i beste 80-tallsmote, dessverre hadde noen glemt å maskere disse da taket ble malt hvitt en eller annen gang. Tror det var før mamma og pappa kjøpte huset.
Veggene malte vi i Washed Linen. Da ble vinduskarmene og listene rundt vinduer og dører med i dragsuget. Sokkellista på kjøkkenet likeså. Den strukturmalte, hvite murpipa fikk også bli med. Hele kjøkkenet og stua faktisk. Og vi likte fargen så godt at vi har kjøpt mer maling for vaskerommet og gangen forbi soverommene og badet. Så neste gang vi drar utover fortsetter vi med det.
Gringo har jobben med å teste om hvor raskt malinga er sittbar. Han er alltid med der det skjer, liker å være sammen med oss og hjelper til når vi jobber.

Taklistene ble erstattet med tjukt hamptau, 30 mm, kjøpt på Biltema. Vi hadde litt flaks og traff med samme dimensjon som de gamle taklistene, så ledningene fikk være der de var. Og det var bra, for de hadde vi malt.
Drømmemannen fant raskt teknikken med å skru fast tauet. Skruene forsvant litt inni tauet, så de syns ikke så godt.
Syns da hamptau passer godt på et sted som dette, nære sjøen og fiskeri og gamle seilbåter.
Toillåtkjærringa får noen slike innfall innimellom, og denne gangen ble det skikkelig bra. Godt fornøyd, og viderefører hamptau som taklist i gangen også. Vi har kjøpt inn.

Ja, og så har vi bytta ut den gamle sofaen.
Flott farge, ser nesten ikke brukt ut, supersolid velourstoff, men du kjenner rammeverket i den når du setter deg i den.
Tror mamma kjøpte den på gjenbruken for 300,- en gang i tiden.
Så nå ble den erstattet av en kremfarget kosesofa fra Ikea, kjøpt på finn.no. Fraktet fra Oppdal til Melhus av selger, og fraktet fra Melhus til Strand i stor leiebil fra Getaround. Heldigvis vaskbare trekk, en slik transporthistorikk setter sine spor på en kremhvit sofa.
Det å leie varebil av getaround var en fiffig løsning gitt.
Alt foregikk via en app. Først finner du en passende bil i passende nærhet, så bestiller du den til passende tidspunkt, for en passende periode, du kan leie den på timer eller dager uker. Så får du nøyaktig hentested en time før leieperioden starter, og når du ankommer så kan du låse opp bilen med appen. Nøklene ligger inni bilen. Så sjekker du bilen for skader, tar ti bilder på angitt sted rundt på bilen og inni bilen i appen.
Du har selvsagt lagt inn betalingsmiddel på forhånd og blitt kredittsjekket ved innmelding. Så er det bare å kjøre, laste og losse.
Etter bruk fyller du opp tanken og tar bilder på nytt. Legger nøklene inni bilen og låser med appen. Kjekt altså.
Vi fylte vår leiebil med stor hjørnesofa, ganske stor gassgrill, en gjesteseng type uttrekkbar dobbeltseng m madrasser osv.
Så kjørte vi en onsdag ettermiddag etter jobb, og returnerte før midnatt.
Det eneste vi hadde å utsette på leiebilen var altfor dårlige lys.
Det krydde av vilt på strekningen denne kvelden, det var stappmørkt.
Så vi tok det rolig.
Vi kjørte forbi en trailer hvor det lå et temmelig flatt rådyr under. Det eneste vi kunne bidra med var telefonnr til politiet, 02800 som er det nr du skal ringe ved slike uhell.
Heldigvis gikk det bra med oss denne gangen, selv om det var mange nesten-treff. Vi fikk blant annet se en enorm og staselig kronhjort, midt på vegen framom oss. Han strevde på den glatte asfalten, men fikk flytta seg akkurat tidsnok.

Uttrekkbar dobbeltseng til gjesterommet, kjøpt på finn.no
Sengeteppet oppi har mamma hekla til meg.

Det er veldig vakkert på Strand, så vi må ikke bare bruke all tiden vår her ute på å pusse opp. Vi må ut i den frisk sjølufta og nyte freden og roen. Gringo koser seg veldig

Sjekk den utsikten fra godstolene i stua da

Gringo er glad i å sitte og se ut han også, men syns kanskje noe av pynten er litt i veien

Fluejakt. Og flua har landa i lampa. Bare nesten lang nok til å rekke opp.

Det er som min kollega av meg sa: «bra det ikke var den dyreste genseren» da ullgenseren til Drømmemannen fra Tiger of Sweden ble med de vanlige klærne inn i vaskemaskina på 40 grader bomullsvask.
Det tok flere minutter før jeg forsto hvilken genser det var da jeg plukka ut klærne for å henge til tørk. Jeg var innom flere alternativer om hvem sin barnegenser det var, før jeg endelig forsto sammenhengen.
Unnskyld kjære!

Høsten er fin hjemme også den. Lav sol og tur i nabolaget

Det går litt hit og dit, i rykk og napp, når vi går tur.
Så derfor velger vi trille når vi skal på langtur, for å kunne ha en viss framdrift.

5. november 2023.
En flott dåpsdag til Lille Henrik.
Først i Klæbu kirke, og så på Haugum gård.
Takk for at vi fikk være med og dele denne dagen med dere.

Kosegutt.
Gringo har blitt mer kosete i det siste, og vil gjerne ligge i nærheten av oss i sofaen.

Men vi kan jo ikke bare ligge å krølle oss på sofaen.
Vi rakk en trilletur til Rønningen i Bymarka Trondheim, med kakao og vaffel ute på verandaen.

Det er alltid god hjelp å få på systua.
Her syr Litjgutn og Toillåtkjærringa liftgardiner til kjøkkenvinduet på Strand

Jeg er alltid forsiktig, og på vakt, når jeg klipper stoff med den sylskarpe skreddersaksa mi. Det kommer garantert et angrep

Toillåtkjærringa er veldig stolt mamma til Heidi, som den 7. november var i Olavshallen i Trondheim og mottok sitt andre fagbrev. Denne gangen i bilfag, som bilmekaniker.
Fra før har hun fagbrev som industrimontør/industriport-montør.
Takk for at vi fikk være med deg og oppleve en superflott seremoni, der nye, dyktige fagarbeidere ble feiret.

Gringo er medlem i Oriontologisk forening, og elsker å se på fugler på avstand.
På Ringve botaniske hage i Trondheim er det veldig mange småfugler.
Og når vi mater dem kommer de altfor nærme, så Gringo syns det er litt skummelt.
I tillegg fikk vi kjeft av en mann som trodde vi skulle fore Gringo med småfugl.
Dessuten var det isekaldt.
Så vi dro hjem.

Vi kom i mål med julegavehandelen i år også, mamma.
Greit å hjelpe hverandre litt i julekaoset.

Dette har vi grua oss til lenge. Skapene på kjøkkenet hjemme har blitt stygge. Vi malte med grunning og vanlig supermatt veggmaling for noen år siden, men det tok ikke lang tid før malinga skallet av ved håndtakene.
For en stund siden kjøpte vi inn selvklebende folie for å sette på det, men vegret oss og utsatte og utsatte jobben.
Etter all malinga med gulvmaling på Strand, så kom vi i siget, og bestemte oss for å prøve Trestjerners Premium Gulvmaling på kjøkkenet hjemme også.
Og Toillåtkjærringa bestemte at det måtte skje før jul.
Drømmemannen skrudde av håndtakene og Toillåtkjærringa rulla på 2 strøk med maling, etter vask med Gulvvask først.
Og plutselig var det gjort på et blunk, etter alle år med gruing og utsettelse.
Kjøkkenet ble som nytt, med mer riktig glansgrad, silkematt, enn den tidligere supermatte. Silkematt ser helt likt ut som sideskrogene, topplist og sokkel.
Endelig!

Kun 4 slag i år. Sitronkjeks med pistasjenøtter, kavring etter mommos(farmor) oppskrift, kolakaker og en Sara Bernhard i fryseren(og der står den godt).
Vi ble enige om å begrense utvalget og mengden julebrød denne gangen. Vi fant avglemte julekaker langt utti juni siste år.
Men noe må en ha, baking er litt moro og gir god julestemning.

Juletrefangst i Buvikmarka, i skogen til min kjøre bror Halgeir.
Det gir veldig julestemning det.
Frisk luft, trivelige folk, pølsegrilling har blitt en fin tradisjon siste søndag før jul

Og så var det oss toan da, Tuppa mi.
Julegavehandel.
Usikker på om vi kompliserer ting eller løser ting når vi to er på shopping. Vi snudde mange steiner, og var innom mange ulike alternativer, men kjøpte nesten ingenting.
Men vi kosa oss og hadde mange gode samtaler denne kvelden.
Og vi la en god plan på shoppingen videre.
Og ikke minst, vi kom i mål til slutt, sammen og hver for oss.
VærdensbesteHeidi

Gringo studerer juletreet.

Så ble det jul da, likevel.
Flotteste juletreet vi noengang har hatt.
Lillejulaften kom Heidi og Kristian og spiste julegrøt med oss.
Julaften var vi 8 store og 1 liten +Gringo til middag, og med påfyll av 2 stk til pakkeåpning.
Juledag var vi i juleselskap til min bror Halgeir og svigerinne Sigrid
2.juledag var det julelunsj til Drømmemannens søster Siw
3.juledag var butikkene åpna igjen så da bytta vi julegaver, og brukte opp gavekort
4.juledag fylte vi bilen og dro på hytta på Strand

Stapp-forkjøla, men ved godt mot.
Planen var å rømme unna nyttårsfeiring og raketter. Her ute er det stille og fredelig.
Kaldt og mye snø, men vi har masse ved som vi mater vedovnen med.
Vår gode og snille nabo Leif har vært ute og måka opp gangsti fra garasjen til døra før vi kom. Det er vi veldig takknemlige for, for det var veldig mye snø der.

Gringo er på post, holder utkikk over eiendommen på Strand.
På tidligmorgenen sitter han der og prater med rådyra som spiser nyper som henger igjen på buskene utenfor.
Så kjefter han litt på sjura som jager småfuglene, og kjatrer med dompappen og meisene som våger seg frampå foringsautomaten.
Mye underholdning og mye å følge med på for en liten pus.

Vi tok med litt jul til hytta også.
I skapet fant vi masse røde duker og brikker som mamma har hekla. Akkurat passe nok julestemning.
Gringo trives i nysofaen og han.
På nyttårsaften var det helt stille fram til fem minutter før midnatt. Da hørtes noen raketter i det fjerne, men det varte ikke lenge.
Men Gringo syns likevel det var best å sette seg under salongbordet, tett ved føttene til moren.
Ikke greit å være dyr på en sånn natt.